Predavanjem profesora Branka Križana o Sigetskoj bitci i pretpremijerom visokobudžetnog dokumentarnog filma u produkciji HRT-a o Nikoli Šubiću Zrinskom „U boj!“ sinoć je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman započelo obilježavanje 80 godina rada KPD “Sloga“ pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, a koje se ovim događanjem uključilo i u obilježavanje 450. obljetnice opsade Sigeta i pogibije Nikole Zrinskog.

????????????????????????????????????

Profesor Branko Križan u predavanju je opisao junačku obranu Sigeta u kojoj je 2500 vojnika, uglavnom Hrvata, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog, mjesec dana odolijevalo opsadi osmanske vojske pod zapovjedništvom sultana Sulejmana II. Veličanstvenog. Završila je porazom branitelja Sigeta, no bila je to za Turke pirova pobjeda. Oslabljeni, odustali su od planiranog pohoda na Beč. Neposredno prije nego je Nikola Šubić Zrinski iz utvrde Siget s preostalim bojovnicima pojurio u junačku smrt ili zadnji okršaj s daleko brojčano premoćnim Turcima, dan ranije, nakon teške bolesti preminuo njegov neprijatelj Sulejman Veličanstveni. Veliki vezir Mehmed paša Sokolović vješto je zatajio njegovu smrt, da njegova iscrpljena vojska ne bi izgubila moral.

Nikolu Šubića Zrinskog nazivaju „hrvatskim Leonidom“ upravo zbog njegovog odabira junačke pogibije umjesto predaje, odluke da se iz zapaljene tvrđave probije u posljednjem jurišu, njegovog obreda prije juriša - odijevanja najfinije i najskuplje odjeće te ušivanja zlatnika u postavu da ga dušmanin ne bi besplatno sahranio, dodao je profesor Križan.

Na mjestu njihove bitke kod Sigeta u Mađarskoj, prije nekoliko godina, Udruženje mađarsko-turskog prijateljstva obojici im je na zajedničkom platou podiglo spomenik s njihove dvije biste. Nikola Zrinski mlađi (1620.-1664.), unuk sigetskog junaka, hrvatski državnik i pisac opisao je u svom djelu pod naslovom "Opsada Sigeta" herojsku smrt svog djeda. Djelo je pisano na mađarskom jeziku, iako ju je pisao Hrvat, uvršteno je u velika dostignuća rane mađarske književnosti.

Profesor Križan istaknuo je i zanimljivost koja povezuje Pakrac i ovog hrvatskog velikana. Pakrac je u 16. stoljeću bio posjed grofova Zrinskih kojima ga je darovao car Ferdinand II. nakon odlazaka ivanovaca. Križan je dodao kako postoji pismo Nikole Zrinskog upućeno caru Ferdinandu 1541. godine u kojem piše „kako je Pakrac toliko velik grad i jako dobro građen, da ga ne može srušiti i nema dovoljno novaca da ga brani te će ga napustiti“.

U sklopu obilježavanja ove dvije velike obljetnice na kojima je prisustvovala i gradonačelnica Anamarija Blažević, posjetitelje su prije pretpremijerne projekcije dokumentarnog filma u produkciji HRT-a o Nikoli Šubiću Zrinskom „U boj!“ pozdravili i predsjednik KPD „Sloga“ Damir Špančić te autori filma, redatelj Aldo Tardozzi te scenarist i urednik Vladimir Brnardić rekavši kako su Pakračani imali čast prvi u Hrvatskoj pogledati ovaj film. Oni koji su propustili ovaj vrijedan dokumentarac pogledati sinoć u pakračkom kinu, mogu to učiniti danas na prvom programu HRT-a u 21,30 sati.

Obilježavanje 80 godina djelovanja KPD „Sloga“ nastavlja se sutra (9. rujna) u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman  izložbom pronađenih, prikupljenih i stručno obrađenih fotografija od izgradnje Hrvatskog doma do njegova nasilnog rušenja u Domovinskom ratu s početkom u 18,30 sati i koncertom Đanija Stipaničeva u 20 sati.

????????????????????????????????????