Članovi Povijesnog društva  Pakrac- Lipik i Muzej Grada Pakraca inicirali su uređenje ostataka čuvenih pakračkih zidina, odnosno takozvane ivanovačke utvrde čiji se ostaci nalaze kod parkirališta nekadašnje stare tržnice i Policijske postaje Pakrac.

U sklopu današnjih radova na uređenju ovi vrijedni ljubitelji povijesti i čuvari lokalne kulturne baštine, uz pomoć zaposlenica javnih radova grada, planiraju porezati drveće koje je izraslo, a zidine očistiti od obraslog korova i trave.

wp_20160909_14_13_58_pro

Kako nam je rekla v.d. ravnateljice Muzeja Grada Pakraca Tea Lokner, ova radna akcija čišćenja je zapravo priprema terena za skorašnje georadarsko istraživanje starog grada koje će biti veće od prošlogodišnjeg jer će obuhvatiti veći prostor oko parkirališta, tržnice i zgrade gradske uprave, ali i zbog urednijeg okoliša posebno  zbog nadolazećeg sajma „Slavonski banovac“.

wp_20160909_14_06_46_pro

Ovo je još jedan pokušaj sprječavanja propadanja ostataka zidina koje datiraju još iz 13. stoljeća, ali i ukazati građanima na povijesne vrijednosti koje imamo, a koji su jedini sačuvani ostaci jedne od najmonumentalnijih građevina u Slavoniji, dodao je Stjepan Benković, predsjednik Povijesnog društva Pakrac-Lipik.

Sustavno uništavanje počelo je  20-ih godina prošlog stoljeća i svoj vrhunac doživljava  60-ih godina kada je kula praktički svjesno uništena i srušena. Nakon rušenja zidina, materijal kojim su zidine građene je korišten za nasipavanje cesta i gradnju raznih drugih objekata odnosno napravljen kulturocid pakračkog identiteta i baštine.