Otvaranjem izložbe o izgradnji i radu „Hrvatskog doma“, te koncertom Đanija Stipaničeva KPD „Sloga“ je sinoć nastavila obilježavanje 80-godišnjice osnutka.

Kroz izložbu autora Hrvoja Pavičića Mravca i Ivana Ivka Jakovljevića goste je provela tajnica društva Dubravka Špančić naglasivši da je izložba postavljena kronološki i prati vremenski slijed od panorame Pakraca snimljene 30-tih godina s mjesta gdje je izgrađen Hrvatski dom, njegovo otvaranje 4. i 5. rujna 1937. godine, sve do pred Domovinski rat pri čemu su nastojali prikazati sve ono što ova jedna od najznačajnijih pakračkih kulturnih ustanova predstavlja ne izostavljajući zbog politike niti jednu priredbu pa tako ima fotografija prvopričesnika snimanih kroz desetljeće na stepenicama, ali i primanje u pionirsku organizaciju.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je zahvalila Slogi na njenom povijesnom doprinosu razvoju kulture u Pakracu koji je grad bogat kulturnom poviješću  pri čemu su upravo Hrvatski dom i KPD Sloga imali značajno mjesto u spoju kulture, domoljuba i katoličanstva. U povodu rođendana Sloge prigodnim zahvalnicama za dugogodišnju vjernost i doprinos zahvalnice su uručene dvojici najstarijih članova Marijanu Bartoliću i Slavku Jambrišaku.

dsc_6472

Puno više govora je bilo u uvodu koncerta Đanija Stipaničeva u glavnoj sali Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman gdje su u čestitate pred gotovo popunjenom dvoranom došli ugledni gosti počasni građani Pakraca i ministar kulture RH.

????????????????????????????????????

Marko Širac je govorio o povijesti nastanka KPD Sloge i izgradnje Hrvatskog doma kao odgovor na dominaciju pravoslavne crkve 30-tih godina prošlog stoljeća u Pakracu naglasivši stoga da je riječ o velikom kulturnom i društvenom jubileju. Dr. Andrija Hebrang je podsjetio na predratnog potpredsjednika Društva i humanistu dr. Ivana Šretera i njegovu tragičnu sudbinu, a dr. Ivica Kostović na društvene okolnosti u kojima je  1991. godine nasilno spaljen Hrvatski dom kao odraz želje da se zatre sve hrvatsko u Pakracu.

Gostima i svima onima koji su kroz 8 desetljeća davali podršku radu Društva zahvalio je predsjednik Damir Špančić.

Program proslave rođendana „Sloga“ nastavlja danas brojnim radionicama i prezentacijom rada svojih sekcija.

VIDI FOTOGALERIJU