Gradska knjižnica Pakrac  može se pohvaliti da, kad je riječ o čitanosti i posuđivanju knjiga, ne zaostaje za hrvatskim prosjekom, čak bilježi i porast,  tako je u prošloj godini  imala 626 upisana člana, što novih članova ili onih koji su obnovili upis.

Od toga, predškolaca je bilo 26, a osnovnoškolaca 224, kategorija u kojoj je najviše učlanjenih što je dijelom i posljedica omogućivanja besplatnog godišnjeg upisa za sve učenike trećih razreda OŠ braće Radića Pakrac, kao i područnih škola u akciji koju su proveli tijekom Mjeseca hrvatske knjige, a koja je uz besplatne članarine uključivala i čitanja kod uličnih knjižnica. Upisanih srednjoškolaca je 55, 42 studenta, 215 odraslih članova, 53 umirovljenika, 5 turističkih (dvomjesečnih) članarina i 6 obiteljskih članarina.

Kako nam je istaknula Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, oni najbolji i najrevniji u protekloj godini pročitali su oko 200 knjiga, dok se ukupan broj posuđenih knjiga kreće oko 13 tisuća, što iz toga proizlazi podatak kako je prosječni pakrački čitatelj u 2016. godini pročitao 20 naslova.

Popis najčitanijih naslova lanjske godine pokazuju da se trendovi i ukusi bitno ne mijenjaju, najviše se, barem kada je riječ o stranoj beletristici, čitaju kriminalistički i ljubavni romani. Tako je najpopularniji naslov među pakračkim ljubiteljima dobrog štiva bio triler "Farma" britanskog autora Toma Roba Smitha, zatim povijesni ljubavni roman "Rat vojvotkinja" američke spisateljice Courtney Milan dok je treće mjesto popularnosti zauzeo švedski krimić "Pepeljuge" spisateljice Kristine Ohlsson. Što se tiče domaćih autora, najtraženija je bila autorica Marina Vujčić i njezin novi roman "Susjed" te knjiga "Ono što ostaje, uvijek ljubav je"  autorice Ivane Plechinger koja je nedavno i gostovala u Pakracu.

Najmlađi čitatelji najviše su posezali za poznatim dječjim autorom Gregom Kinneyom i njegovim romanom "Gregov dnevnik", a godinama su među djecom popularni i domaći spisatelji Sanja Polak, Sanja Pilić i Miro Gavran.

"Kod nas u knjižnici je već nekoliko godina prisutan trend povećavanja broja članova, za što je zaslužna kvalitetna nabava građe, ali i neposredna i svakodnevna komunikacija s korisnicima i uvažavanje njihovih potreba, želja i sugestija. Također, ne treba zanemariti velik broj raznih događanja kojima smo u 2016. godini što samostalno, što u suradnji s drugim kulturnim i odgojno-obrazovnim ustanovama i uz neizostavnu podršku osnivača, Grada Pakraca, obogatili društveni život grada Pakraca, ali i poticali dolaženje u knjižnicu, čitanje i čitateljske navike, te dokazali da se i sa skromnim sredstvima, ali s puno volje i entuzijazma može napraviti uistinu puno, a to su naši članovi i korisnici i prepoznali. Posebno smo tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2016. poticali čitanje i čitalačke navike, aktivnostima na otvorenom kod naših uličnih knjižnica, ali i smanjenjem cijena članarine nove članove upisivali smo za samo 30 kuna", kaže Lucić Fider.

Godišnja članarina i dalje je ostala 50 kuna, a uveli su i mogućnost obiteljske članarine gdje korisnici za 70 kuna mogu posuditi osam jedinica građe, dok s redovnom članarinom mogu odjednom posuditi četiri jedinice građe. Zakasnina je i dalje 0,50 kuna po danu i po jedinici građe, a važno je istaknuti da se AV građa (crtići, filmovi, dokumentarci) posuđuje bez naknade, što je tijekom 2016. povećalo cirkulaciju i značajniju posudbu ove vrste građe.