Predavanjem  muzikologinje Marijane Pintar “Dvije Alme – dramatične sudbine dvaju žena” danas je u Konferencijskoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac započela četverodnevna manifestacija obilježavanja 21. Dana škole OGŠ Pakrac.

U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Marijan Pintar je u povodu 110. obljetnice rođenja Alme Rose, violinistice i dirigentice bečkog djevojačkog orkestra Wiener Walzermadeln te dirigentice ženskog orkestra u logoru Auschwit. slušatelje upoznala sa   tragičnom sudbinom dviju glazbenica po imenu Alma.

Velika violinistkinja Alma Rose (1906-1944.) je ime  dobila po Almi Mahler (1879-1964.), fatalnoj bečkoj ženi i muzi mnogih umjetnika, supruzi Gustava Mahlera, koja, pak, svoje započete snove o skladateljskoj karijeri nikada nije ostvarila, a glazba ju je i nakon suprugove smrti indirektno pratila.

Muzikologinja je  kroz predavanje usporediti dramatične sudbine ovih snažnih žena  koje su ostavile za sobom zamjetan trag istaknuvši važnost glazbe koja je za mnoge žene bila distanca između života i smrti, čak i u nacističkom logoru kao što je bio Auschwit gdje je umrla Alma Rose.

Tribinu su umjetnički oplemenile nastupom Martina Tomić i Iva Šolčić, balerine zagrebačkog HNK, a sve sudionike je pozdravila Alferda Petani Grafina, ravnateljica OGŠ Pakrac.

Marijana Pintar je održala prijašnjih godina više predavanja u Pakracu. Riječ je o profesorica glazbene kulture  sada  zaposlena u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža kao urednica za struke glazba i balet u redakciji Hrvatski biografski leksikon Unazad dvadesetak godina sudjelovala je u radu ili organizirala niza muzikoloških skupova.

Ova glazbena manifestacija bit će nastavljena sutra u 15 sati kada će u gradskoj vijećnici započeti županijska smotra pjevačkih zborova na kojoj će nastupiti 12 pjevačkih zborova općih i glazbenih osnovnih škola s naše županije. Među njim  nastupit će i zbor pakračke osnovne škole i zbor OGŠ kao i dva zbora lipičke škole. U četvrtak i petak na programu su koncerti: u četvrtak kvinteta „Glazbene staze“ (19 sati, OGŠ), a u petak (19 sati, gradska vijećnica)  učenika i profesora Škole.