Leon Kaurin, učenik četvrtog razreda harmonike Osnovne glazbene škole Pakrac i šestog razreda Osnovne škole Lipik, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Marko Turčan“ koja se 10. godinu dodjeljuje za postignuća u glazbi, a u znak sjećanja na tragično preminulog učenika glazbene škole.

Plaketu  s crtežom djece predškolskog solfeggia i bon u vrijednosti tisuću kuna Leonu je uručio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, danas na prigodnoj svečanosti održanoj u koncertnoj dvorani škole.

„Kažu da se ljudi dijele na velike i male. Veliki nisu oni koji mijenjaju svijet nego čine dobro u svojoj okolini. Osobno sam od onih koji glazbu samo slušaju, ali oni koji glazbu pišu i izvode ovaj svijet čine ljepšim, ovaj grad čine ugodnijim za živjeti i zato su veliki. Velik je bio i naš Marko, kao i svi naši dosadašnji dobitnici nagrade, ali i oni koji se trude da mi ostali s glazbom ljepše živimo“, istaknuo je Ivančić uz čestitke Leonu.

Leon je ovom prigodom zahvalio glazbenoj školi i profesorima koji su uložili vrijeme i trud u njegovo glazbeno obrazovanje istaknuvši kako mu je velika čast primiti nagradu posebno zbog toga što je i Marko bio harmonikaš. Dodao je kako je prvu harmoniku dobio sa šest godina, te nakon glazbenog vrtića i predškolskog solfeggia upisao prvi razred, a već u drugom razredu je krenuo na natjecanja. I ove godine, kako je rekao, očekuju ga teška natjecanja, ali uz svog profesora Ivana Goluba, vjeruje u uspjeh.

Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole, rekla je kako ovom nagradom animiraju sve učenike da se istaknu u pojedinoj školskoj godini svojim uspjesima, ponašanjem i odnosom prema školi i učenicima kakav je imao i Marko.

Na početku svečanosti gosti, profesori, učenici te roditelji prisjetili su se Marka prikazavši kratkim dirljivim filmom fotografije s njegovih koncerata i obiteljskog života, a svečanu dodjelu upriličili su i učenici pakračke glazbene škole Klara Blažević, učenica 2. razreda klavira, Sven Andričić, učenik 3. razreda harmonike, Alexander Gustovarac, učenik 5. razreda klavira, te članovi ansambla flauta izvevši kratki glazbeni program.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su sada već bivši učenici tamburašica Lara Kelemen, harmonikašica Stefani Majdandžić, flautistica Dunja Đurđević, flautistica Antonela Vonić, tamburaš Franko Kelemen, harmonikaš Josip Slijepčević, flautistica Laura Kudrić, klaviristica Ana Kobetić i tamburaš Dino Josipović koji su većinom i prisustvovali današnjoj svečanosti.