banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Da Pakračani vole putopisna predavanja još jednom su dokazali ispunivši sinoć čitaonicu Gradske knjižnice Pakrac koja je ugostila koprivničkog putopisca i planinara Mateja  Perkova koji je održao predavanje o prvoj hrvatskoj ekspediciji „od mora do vrha“ ispričavši svoju avanturu u Maroku.

Matej je na vrlo humorističan način ispričao zgode i nezgode na avanturi koja je trajala mjesec dana prilikom putovanja po Maroku gdje je krenuo  na najviši vrh Sjeverne Afrike, Toubkal (4167 metara). Kako je rekao, prohodao je 280 kilometara krenuvši s razine mora iz grada Essaouira do planine koja je u to vrijeme bila okovana snijegom i ledom što je bio težak i izazovan pothvat.

Cijelim putem imao je stalni nadzor marokanske policije i agenata koji su bili zaduženi da ga prate i paze na njegovu sigurnost, često je spavao u svom šatoru, a ponekad su ga radi sigurnosti smještali i kod domaćih ljudi. No, Maroko je ipak opisao kao sigurnu zemlju i popularnu turističku atrakciju, pritom i jeftinu, a kako je rekao, posebno mu je drago što je njegovo predavanje motiviralo brojne Hrvate da posjete Maroko.

U sklopu ekspedicije Matej se popeo na još nekoliko izazovnih vrhova u masivu centralnog gorja Atlas, a posjetio je i Marrakech, Casablancu i prijestolnicu Rabat. Skoro dvosatno predavanje „začinile“ su i atraktivne fotografije koje su prikazivale  šarenilo Maroka i ljepotu afričke planine.

Nakon predavanja Matej je predstavio i svoju knjigu “Želim dotaknuti nebo” u kojoj je objedinio visokogorske uspone i ekspedicije. Na 300-tinjak stranica uz mnoštvo zanimljivih fotografija ispričao je svoje viđenje planinske romantike.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.