Općenito prehrani, a posebice onih čije stanje iziskuje poseban režim prehrane u zdravstvenim ustanovama, pridaje se sve veća pažnja. Što su to zdrave namirnice, kako nutricionistički oblikovati jelovnike te koje su zablude vezane za pojam uravnotežene prehrane sinoć je Pakračanima u prepunoj čitaonici pakračke gradske knjižnice prezentirao nutricionist Dragan Gazibara koji iza sebe ima desetogodišnje radno iskustvo u Odjelu prehrane i usluživanja s dijetetikom u Daruvarskim toplicama, rad s pacijentima s posebnim prehrambenim potrebama, rad sa profesionalnim sportašima i rekreativcima, djecom, trudnicama i osobama starije životne dobi.

U jednosatnom predavanju Gazibara je predstavio što znači tanjur pravilne prehrane ističući kako se u prehrani treba odlučiti za zdrava biljna ulja, aludirajući da „niskokalorično“ ne znači i „zdravo“, unositi voće, povrće, cjelovite žitarice, bjelančevine, izbjegavati zaslađene napitke, crveno meso i industrijske mesne prerađevine, ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda na jednu do dvije porcije dnevno te ograničiti unos sokova, ali ono najvažnije od svega jest baviti se bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

Naglasio je da zdrava prehrana u kvalitativnom i sadržajnom smislu zadovoljava sve fiziološke prehrambene potrebe, ali i psihološke i sociokulturne potrebe pojedinca. Isto tako, bez obzira na životnu dob, Gazibara je preporučio uzimanje vitamina i minerala ukoliko se jednoliko i neredovito hranimo, umorni smo i iscrpljeni, nedostaje nam energije, narušeno nam je psihičko i fizičko zdravlje te često obolijevamo.

„Školovani nutricionisti ne prate niti jednu prehrambenu ideologiju, a u savjetima se fokusiraju na dugoročna i održiva rješenja te pacijentima ne obećavaju čuda. Prehranom nećete izliječiti bolesti, ali ih možete dobrim dijelom prevenirati  i pružiti vašem tijelu podršku u borbi protiv njih“, bila je jedna od važnijih poruka nutricionista Dragana Gazibare pakračkoj publici.