Prošle subote održana je prva velika proba mjuzikla „Tko pjeva zlo ne misli“ kojeg u projektu KPD "Sloga" „Ne živiš snove dok spavaš – probudi se“ s 597.000 kuna financira Ministarstvo kulture sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85 posto), odnosno državnog proračuna (15 posto) o čemu je lani u svibnju potpisan ugovor u Zagrebu.

Velika proba podrazumijeva da su glumci, pjevači, plesači nastupe uvježbavali na pozornici glavne sale Hrvatskog doma djelomično opremljeni kostimima, a koja je djelomično već opremljena scenom uz upotrebu zvučnih i svjetlosnih efekata. Do premijere predviđene za 16. svibnja ima još dosta vremena, ali i posla, ističe Dubravka Špančić, tajnica „Sloge“ koja je ujedno i osmislila projekt, ali i oko koje se, prema onome što smo vidjeli na probi, sve i vrti. No unatoč tome nije nam htjela odati da li će ona biti potpisana kao redateljica, kao što nije još htjela otkriti niti ostale autore (glazba, scena, rasvjeta, kostimi) niti raspodjelu glavnih uloga na pozornici.

Svi jednako vrijede

„Ne želim isticati uloge jer svi jednako vrijede i rade, a uloge se raspoređuju i po talentu, i po boji glasa, visini.... jer osim interpretacije, pjevačkim ili plesačkim sposobnostima, glumac/izvođač mora zadovoljiti i druge osobine i izgled lika - cijelu ličnost. Ne bih u ovoj fazi govorila o "glavnim" ulogama. Nisu dijeljene ni po izrazitim talentima, ni zaslugama, već smo morali paziti i na visine, i na boje glasa, na spol i na puno drugih stvari. Trenutno su svi glavni i uistinu se trude, pa ne bih još davala imena. Na sceni glume, pjevaju, sviraju, plešu ili kombinirano 35 divnih mladih osoba u dobi 15 do 25 godina: Nina Babojelić, Emi Ančić, Stjepan Feher, Karlo Širac, Patrik Mercluft, Kristina Zednik, Greta Špančić, Anamarija Pavičić, Marta Filipović, David Stokić, Hrvoje i Dunja Đurđević, Lara Radivojević, Barbara Horvat, Barbara Krejči, Nikol Vacek, Kristina Martinelli, Tara Dašek, Tea Major, Lara Zelenika, Ana Pijerabon, Kassana Kolar, Tara Ančić, Lorena Tutić, Lara Kelemen, Karla Rade, Anja Aleksić, Grgur Špančić, Mateo Turčić, Borna Anušić, Filip Horvat, Nikolina Ostrman, Ivana Zerdin, Sanja Kinder, Andrej Poletto i Dario Ugarković“, rekla je D. Špančić.

Osim uvježbavanja uloga radi se i na kompletnoj tehničkoj podršci što je podrazumijevalo izradu kulisa za scenu, šivanja dijela kostima, pri čemu se sve snima fotoaparatom i kamerom jer su i te dvije radionice dio ukupnog projekta.

Sada slijedi koordinacija svih potrebnih radnji pripremljenih u radionicama koje bi trebalo 16. svibnja rezultirati izvedbom prvog pakračkog originalnog mjuzikla, ali zasigurno i najskuplje domaće scenske predstave. Prema onome što smo vidjeli na probi, riječ je doista o, za pakračke prilike, scenskom spektaklu.

Ne očekujem čuda

„Dinamikom smo zadovoljni, mladima oduševljeni, a iskreno se nadam i oni nama. Uočavam da je većina zadovoljna vještinama koje stječu i pouzdano znam da im ovo sudjelovanje jača samopouzdanje. Ako jednom kažu da im je bilo lijepo - meni dovoljno. Ne vježbamo za Broadway i ne očekujem čuda, ali bit će super“, kaže D. Špančić.