Prespavancem 25 učenika nižih razreda osnovne škole u pakračkoj knjižnici završena je ovogodišnja Noć knjige, a raznovrstan program osmišljen od strane djelatnika Knjižnice uz asistenciju pakračkih prosvjetara niti ove godine nije iznevjerio svoju vjernu publiku.
Večer je otvorena kvizom za djecu i odrasle "(NE)poznati književni junaci", a odgovarajući na interesantna pitanja u konkurenciji četiri ekipe najsnalažljivijom ili možda najnačitanijom pokazala se ekipa „Jak team“, sastavljena od članova obitelji Matijević iz Lipika.

Proglašeni su i najčitatelji godine i to po uzrasnim kategorijama. Nagrade najstrastvenijim ljubiteljima knjige uručili su Monika Lucić Fider i Marijan Širac, ravnateljica Knjižnice i pakrački dogradonačelnik. U kategoriji predškolci nagradu je osvojila Mia Adžijević za 35 pročitanih knjiga. Kod osnovnoškolaca najviše se s knjigom družio Krsitijan Matijević (97 knjiga), a kod srednjoškolaca isto je činila Zorana Petrović (50). Kod odraslih uvjerljivu pobjedu odnijela je Lidija Šimić koje je pročitala čak 216 knjiga. Nismo izdržali pa smo gospođu Šimić kroz šalu priupitali: Kad, gospođo? „Ne gledam televizijske sapunice pa se nađe vremena“, spremno je odgovorila simpatična Lidija. U kategoriji umirovljenika nagradu je primila Terezija Herman za 166 čitanja, dok je obitelj Jirasek iz Pakraca najraščitanija u obiteljskoj konkurenciji s 159 pročitanih knjiga. Uručena su i priznanja za volontiranje i pomoć u radu Gradske knjižnice Pakrac Nataši Major, Krešimiru Hihliku, Božidarki De Zan i Jeleni Ivanović, kao i priznanja za uspješnu višegodišnju suradnju Osnovnoj školi braće Radića, Osnovnoj glazbenoj školi, Dječjem vrtiću "Maslačak", Vokalnoj skupini Contesse i Muzeju Grada Pakraca.

[caption id="attachment_22085" align="aligncenter" width="900"] rhdr[/caption]

Program je nastavljen promocijom knjige Danijela Špelića „Uljezi“ - šestog po redu romana ovog pakračkog autora – žanrovski smještenog u prostor između horora i trilera. Čitanje odlomka praćeno je s nekoliko kadrova niskobudžetnog filma snimljenog prema ovom romanu pa je i na taj način zagolicana mašta svih onih koji planiraju pročitati najnoviji roman iz Špelićevog stvaralačkog opusa.
Naravno da niti najmlađima nije bilo dosadno. Imali su organiziranu radionicu i pričaonicu, oni malo stariji mogli su se tijekom dana besplatno upisati u knjižnicu ili po istoj cijeni poput voćke ubrati izložene knjige koje su visile sa stropa knjižničnog hodnika. Završilo je spomenutim prespavancem, a sudeći po svježim jutrašnjim fotografijama objavljenih na društvenim mrežama, noć je protekla mirno i bez incidenata :).

[caption id="attachment_22082" align="alignleft" width="900"] [/caption]