„Ovom brošurom želimo nastaviti tradiciju ostavljanja pisane riječi o našim aktivnostima, ali i o bogatoj povijesti. „Sloga“ je važan dio mog života, s njom živim od svoje mladosti. Moj pokretač i životni oslonac uvijek su bili ljubav  prema pjesmi i plesu naše Prekopakre. Zbog svoje prepoznatljive izvorno očuvane bijele nošnje, Prekopakrani su diljem Slavonije, ali i šire, poznatiji kao „bijeli Šokci“, a posebno me veseli što naši najmlađi nastavljaju putem kojim smo mi i krenuli što je dokaz kvalitetnog rada s ljubavlju“, rekla je večeras Dubravka Arland, predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ u uvodnom dijelu promocije brošure „90 godina KUD-a „Seljačka sloga“ u Češkom domu u Prekopakri čime je započelo dvodnevno obilježavanje visoke obljetnice djelovanja  jednog od najstarijih i najmasovnijih KUD-ova ovog kraja.

Život i rad „Seljačke sloge“, posebno u zadnjih deset godina, opisani su na 33 stranice brošure autora Maria Baraća popraćene s mnoštvom fotografija te podijeljene u nekoliko tematskih cjelina. Listajući brošuru tako možemo saznati kako je društvo tijekom proteklih godina sudjelovalo na brojnim nastupima i smotrama folklora te raznim drugim kulturnim događanjima, obuhvaćeni su i najznačajniji rezultati postignuti na natjecanjima i revijama narodnih nošnji, objavljen je i intervju s Josipom Jozom Kobetićem, najstarijim aktivnim članom KUD-a, kao i kompletan popis 308 članova KUD-a.

Ponos što je i sama dio tradicije kao dugogodišnja članica KUD-a istaknula je gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je čast nastaviti njegovati običaje naših starih te kako je društvo zadnjih deset godina organiziranim i odlično posjećenim manifestacijama poput Šokačkog sijela i Smotre folklora nastojalo dati još više za zajednicu i sugrađane kojima se na takav način odužuju za podršku, a 90 godina čuvanja tradicije zaslužuje pijetet.

Čestitke na obljetnici u svoje i ime ministrice Gabrijele Žalac, uputio je i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, rekavši kako je čast biti član društva  koje kontinuirano i predano njeguje običaje svog kraja,  a posebno zbog činjenice da se ljubav prema tradiciji prenosi na mlade i djecu. Istaknuo je kako su „Slogaši“ postali brand pakračkog kraja te su prepoznatljivi gdje god se pojave na različitim gostovanjima i manifestacijama.

Na promociji je premijerno izvedena i himna Prekopakre, skladba „Prekopakro“, koju je za 90. rođendan napisala Ivana Širac, uglazbio Dragan Starivlah, a izvela Natea Perinović u pratnji tamburaša prekopakranskog  KUD-a.  O nastanku pjesme govorila je autorica Ivana Širac, koja je također u prekopakranskom KUD-u bila aktivna od malena,  rekavši kako je zapravo počelo još ljetos kada se u razgovoru sa susjedom Daliborom Maroševićem dotaknula nadolazeće obljetnice, a tekst koji je zapisala bila su sjećanja na slike i priče iz djetinjstva, na pokojnog djeda.

Obilježavanje se nastavilo otvaranjem izložbe „Slavonska kuća“ u područnoj školi u Prekopakri gdje je postavljena replika stare prekopakranske sobe koja je na zoran način dočarala kako se u Prekopakri živjelo prije više od sto godina, pa su se u izložbenom prostoru mogli vidjeti stari nakit, nošnje, namještaj, posuđe, posteljine te različiti ručni radovi.

Goste, prijatelje i sumještane su kratkim programom u Češkom domu počastili i gosti iz Njemačke, Zavičajno – narodni klub „Agatharied“ koji su predstavili dio tradicionalnih plesova.

Večer je završila tamburaškom pjesmom u velikom šatoru pokraj područne škole gdje su  ljubitelje tamburaške glazbe zabavljali Tamburaški sastav „Fijaker“ i grupa Profeel.

Središnje obilježavanje zakazano je za sutra 16. lipnja kada će nakon mimohoda ulicama Prekopakre koji je predviđen za 12,30 sati, od 14 sati u velikom šatoru biti održana i Smotra folklora. Glazbena zvijezda obilježavanja 90. godišnjice KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre bit će Krunoslav Kićo Slabinac čiji koncert počinje od 20 sati, a sat vremena ranije posjetitelje će zabavljati predgrupa Profeel.

FOTOGALERIJA