„Biti in“ je elektronska brošura za osobe s invaliditetom nastala u suradnji KPD „Sloge“ Pakrac i Grada Pakraca uz poticaj Zaklade „Slagalica“ iz Osijeka, koja će biti  predstavljena  javnosti sutra (26. studenog) u 17,30 sati u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman uz besplatnu senzornu projekciju filma „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“ u trajanju od 80 minuta namijenjenog djeci i mladima s poremećajem senzorne integracije, ali i svim ostalim.

U izradi elektronske brošure, koja se može preuzeti putem interneta i  koja sadržava popis prava osoba s invaliditetom i kako ih ostvariti na području našega grada, kako nam je rekla Dubravka Špančić, tajnica „Sloge“, sudjelovali su aktivisti različitih pakračkih udruga, ali i nadležnih socijalnih službi, službenici koji u opisu svoga posla imaju ovo područje života, a namijenjena je osobama s invaliditetom i svima o kojima smo dužni kao dio zajednice voditi brigu u izjednačavanju mogućnosti sa zdravim osobama. Brošura će biti promovirana na katu Hrvatskog doma (u dvorana „Ivan Nemet“), a film u kino sali.

Film govori o tome kako život mirno prolazi dok glavni likovi Prugica i Sebastijan ne pronađu poruku u boci u gradskoj luci. Poruku je poslao gradonačelnik koji se javlja s Tajanstvenog otoka gdje je došao do velikog otkrića. Film je snimljen prema istoimenoj dječjoj slikovnici.

Kino dostupno svima

„Postoji mnogo poteškoća s kojima se suočavaju djeca s poremećajem senzorne integracije i zato ne sudjeluju često u redovnim programima o kojima mi koji nemamo poremećaj vrlo jednostavno odlučujemo. Svijet je pun podražaja s kojima se djeca ne znaju nositi kako treba, a neki od najčešćih koji čine poteškoće su: glasan zvuk, jako svjetlo, blizina drugih (nepoznatih) ljudi, sjedenje na istom mjestu duže od nekoliko minuta, praćenje brzine izmjene slika, scena... Da kino bude inkluzivno, odnosno dostupno svima, kao mjesto gdje djeca mogu biti ono što jesu – ni dobri ni loši, ni poslušni ni neposlušni – jednostavno svoji bez obzira na poseban ritam i režim prehrane, alergije, autizam, ADHD, bilo kakve poteškoće u razvoju, nastojimo barem jednom godišnje otvoriti kino njima. Stoga smo izabrali film s malo likova i jednostavnom radnjom, bez naglih i jakih zvukova, bez reklama i dugih najavnih špica. Prigušit ćemo upaljeno svjetlo, smanjiti zvuk, dozvoliti djeci da prošeću tijekom projekcije, da ponesu svoju omiljenu igračku i dođu u kino uživati u puno boja žive slike koja stimulira: jednostavno, koncizno i svrsishodno“, pojašnjava D. Špančić.

Ovo je četvrta ovakva manifestacija u tri godine za redom koju organizira KPD Sloga, a prijašnjih godina su je posjećivali i korisnici daruvarskog Centra Rudolf Steiner koji su pozvani i ove godine.