Putopis naziva „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ donosi autentičnu priču o drevnom budističkom hodočašću na jednom od četiri japanska otoka koji je sinoć predstavila autorica Maja Klarić u Gradskoj knjižnici Pakrac.

Autorica je zaslužna za popularizaciju žanra putopisne poezije u Hrvatskoj, kojeg je dobila spajajući svoje tri velike strasti: putovanja, poeziju i pisanje. Njena peta knjiga ''Približavanje zore: Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku'', sadrži prozne i poetske zapise oslanjajući se na japansku književnu vrstu haibun u kojoj se miješaju proza i haiku.

Na ovaj put, kako je rekla Klarić, krenula je 1. veljače 2018. godine s partnerom Goranom Blaževićem, a trajao je skoro dva mjeseca tijekom kojih su, s ruksacima na leđima, propješačili 1100 kilometara i posvjedočili prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja.

Jednosatno predavanje Maja je upotpunila fotografijama i video zapisima koje su nastale tijekom putovanja opisavši kako je ono hodočašće koje se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka. Opisala je osnovne karakteristike tog puta, pripremne i logističke informacije te ispričala opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam. Spomenula je i važnost štapa kojeg su cijelo vrijeme putovanja nosili sa sobom i koji zapravo predstavlja redovnika Koba Daishija kojeg se prati, čovjeka koji je boravio u svim tim hramovima, smatranog važnom duhovnom figurom drevnog Japana.

Uz putopisno-poetsku priču o Japanu posjetitelji su sinoć imali prilike uživati i u odličnoj šalici čaja koji je za ovu prigodu pripremio Đorđe Cvijić, majstor čaja, koji je bio i redoviti gost na Multipaku.

Kako je rekla Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, Šibenčanka Maja Klarić gostovala je u pakračkoj knjižnici i prošle godine kada je predstavila knjigu Vrijeme badema, putopis s hodočašća na grob sv. Jakova u Santiago de Composteli.