Namicanje, prava očica, kriva očica, bodovi, mustre, igle sve to su sinonimi za štrikanje, pomalo zaboravljenog ručnog rada koji su sinoć pred dvadesetak okupljenih ljubiteljica ove tradicijske vještine u Muzeju grada Pakraca prezentirale članice pakračke udruge Hrvatski pleter "Klub ljubitelja ručnog rada".

Uz Ljubicu Brkašić, predsjednicu udruge, čari štrikanja prezentirala je i Sanja Komljenović, učiteljica koja u pakračkoj školi vodi grupu ručnog rada i rukotvorina. Uz osnove tehnike koju su neke posjetiteljice ubrzo svladale, pletenje kao i svaki ručni rad, kako su istaknule članice udruge, zapravo je odlična terapija za opuštanje, razbibrigu te povod za druženje.

„Želja nam je obnoviti ovu tehniku koja je prije bila uobičajena, koju su prakticirale naše bake, a učila se i u školama. Zato i želimo da se radionice štrikanja nastave i da se što više građana na njima okupljaju“, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Zato svi sugrađani koji se žele priključiti i naučiti sve o štrikanju još uvijek mogu jer će se sljedeće radionice održati 28. siječnja (utorak) i 30. siječnja (četvrtak) u 17,30 sati u pakračkom muzeju, a članice udruge održat će 31. siječnja i prezentacijsku radionicu pletenja u sklopu programa Noći muzeja u Muzeju grada Pakraca.