Povodom stote obljetnice rođenja maestra Milana Horvata, jednog od najistaknutijih hrvatskih glazbenika, dirigenta, pijanista i pedagoga, jučer je na njegovoj rodnoj kući u Ulici braće Radića na kućnom broju 6 u Pakracu otkrivena spomen – ploča čije su postavljanje, potaknuti idejom dr. Meri Bujanović, inicirali i organizirali Grad Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac.

Na simboličnoj svečanosti otkrivanja spomen - ploče, uz gradonačelnicu Anamariju Blažević i Alfredu Petani Grafina, ravnateljicu Osnovne glazbene škole Pakrac, predstavnika drugih pakračkih kulturnih ustanova te Vinka i Dragice Širac iz Pakraca koji su vlasnici kuće, prisustvovali su i maestrova supruga gospođa Nevenka Horvat, Zvjezdana Bardun Knežević, producentica, te Ivan Lozić, voditelj marketinga Zagrebačke filharmonije kojem je maestro Milan Horvat bio dugogodišnji ravnatelj s kojim je orkestar pisao svoju povijest, gradio međunarodni ugled, glazbeni karakter i prepoznatljivost.

U krakom obraćanju gradonačelnica Blažević istaknula je čast i ponos na činjenicu da je glazbenik ovakvog profila rođen u Pakracu te je postavljanje spomen – ploče simboličan čin odavanja počasti i zahvale na doprinosu i naslijeđu koje je ostavio ne samo hrvatskoj glazbi nego i rodnom gradu.

O suradnji maestra Horvata i Zagrebačke filharmonije govorila je producentica Zvjezdana Bardun Knežević istaknuvši kako  maestro nije imao niti 30 godina kada je došao u orkestar, s nepunih 38 godina postao već šef dirigent, te s 39 godina ravnatelj. Filharmonija je u maestrovo vrijeme gostovala u svim europskim zemljama i u Americi, a kasnije se bavio pedagoškim radom. Dodala je kako je maestro bio strog i temeljit, ali je imao veliko srce i dušu te je kao svaki umjetnik tu dobrotu  širio oko sebe.

Maestrova supruga Nevenka Horvat istaknula je zahvalnost Pakračanima rekavši kako je  njezin pokojni suprug uvijek isticao činjenicu da je rođen u Pakracu.

Nakon svečanog čina otkrivanja spomen ploče, u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac održan je koncert Kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije i učenika Osnovne glazbene škole Pakrac.

Dirigent svjetskog glasa, maestro Milan Horvat bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika. Punih šezdeset godina radio je sa Zagrebačkom filharmonijom. Bio je šef-dirigent, direktor, stalni gost-dirigent, a od 1985. doživotni počasni šef-dirigent ovoga orkestra. Njegova izvanredna karijera vodila ga je na sve krajeve svijeta i pred brojne svjetske orkestre. Pet je godina bio šef-dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra u Dublinu. Od 1969. do 1975. vodio je i novoosnovani Simfonijski orkestar ORF-a u Beču. Bio je počasni dirigent Komornog orkestra Lausanne, a od 1981. stalni gost dirigent i počasni član Slovenske filharmonije. Vodio je orkestar Zagrebačke filharmonije u nekim od njegovih najsjajnijih trenutaka u Salzburgu, Veneciji, Marseilleu, Ženevi, Beču, SAD-u, a surađivao je i s nizom poznatih solista poput Rostropoviča, Ojstraha, Menuhina i mnogih drugih.

Još za života primio je niz međunarodnih i domaćih nagrada od kojih ističemo nagradu „Milka Trnina“ 1958., nagradu „Vladimir Nazor“ 1961., nagradu Grada Zagreba 1999. te diskografsku nagradu Porin za životno djelo 2005. godine.