KPD „Sloga“ Pakrac potpisala je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekata usmjerenog mladima s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vrijednost projekta naslovljenog „Imam stav“ je 90.637 kuna, a sredstvima Ministarstva će biti sufinanciran sa 69.000 kuna.
Kako nas je izvijestila tajnica „Sloge“ Dubravka Špančić projekt je logičan nastavak aktivnosti s mladima u KPD „Slogi“ unutar kojih će oni imati priliku nastaviti učenje i usvajanje potrebnih vještina, pri tome se zabaviti te sklapati konstruktivna partnerstva sa sličnim udrugama i inicijativama.
Cilj projekta je osnaživanje udruge za mlade u svrhu podizanja kvalitete života mladih tako da im se osigura vrijeme, prostor, stručne suradnike i afirmativne sadržaje koji će ih zadržati, razvijati njihovu znatiželji i kreativnost, ohrabriti ih za razvijanje novih sadržaja te im omogućiti umjetničko izražavanje.

Šest potprojekta i drugi sadržaji

Potprojekti koji će se provoditi putem radionica, redovnih susreta i proba su nazvani „Keks“ namijenjenih verbalnom i neverbalno komunicirati, artikuliranju problema; „Manekenka“ koji se odnosi na svjesnost tijela i kretanja uz obraćanje pozornosti na bitno; „Moj CV“ koji će služiti za prepoznavanje bitnoga, isticanje osobnih i profesionalnih kvaliteta; Krojim si kaput“ koji se sastoji od radionica šivanja - od igle i konca do šivaćeg stroja; „Ja u (društvenoj) mreži“ radi razvoja kritičkog mišljenja, stvaranje afirmativnih i konkretnih vijesti; PCM za razvoj projektnog razmišljanja i priprema projektnog prijedloga.


Tijekom trajanja projekta jednom tjedno održavat će se dramska vježbaonica (utorkom u 19 sati) gdje će se prilagođavati dramske igre i tehnike za nastanak scenske (dramske) igre koja će se javno prikazati. Održat će se okrugli stol s temom „Nasilje u vezi“ u suradnji s mladima iz zajednice i ustanovama, sastanak s donositeljima odluka o problemima i potrebama mladih o čemu će mladi izvijestiti širu javnost putem objava na mrežnim stranicama.
U planu je javna modna revija mladih s porukama javnosti kao filmski festival mladih. Pripremit će plesnu večer.
D. Špančić ističe da će se polaznici zabaviti, učiti, biti kreativni, dobronamjerni te stoga poziva mlade da se jave radi sudjelovanja u projektu.

Već afirmirani u projektima

KPD „Sloga“ je naročito postala poznata po projektu „Ne živiš snove dok spavaš – probudi se“ kojeg su provodili tijekom lanjske i preklanjsku godinu, a koji je osim niza edukativnih i zabavnih radionica rezultirao prvim pakračkim mjuziklom „Tko pjeva zlo ne misli“ kojeg je u lanjske četiri pakračke izvedbe vidjelo više od tisuću osoba. Taj projekt je 597.000 kuna financiralo Ministarstvo kulture sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85 posto), odnosno državnog proračuna (15 posto).