"Mi smo jedini Muzej koji se hvali krivotvorinama" rekla je sinoć voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek na otvorenju izložbe naziva "Ljepota lažnog sjaja", postavljene u Muzeju grada Pakraca povodom obilježavanja 29. obljetnice početka Domovinskog rata.

Izložene krivotvorene umjetnine dio su Kriminalističke zbirke Muzeja policije koja se počela stvarati prije desetak godina. Do 2009. godine sve zaplijenjene krivotvorine su se nakon pravomoćnih sudskih odluka uništavale, a tada se kod sudova uspjelo ishoditi da ih više ne uništavaju već da ih dodijele Muzeju. Ova podzbirka sadrži krivotvorene radove renomiranih hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca i drugih. Tu su i skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.

"Pojedina istraživanja provedena u posljednjih nekoliko godina pokazuju da od ukupnog fundusa umjetničkih djela, što onih u galerijama i muzejima, što na tržištu, je 40 do 60 posto krivotvorina", istaknuo je načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.

Cilj izložbe je da se prije svega upozore potencijalni kupci na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina i na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara. Također se želi educirati buduće kupce na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina i poučiti ih jednostavnim savjetima kako ne bi postali žrtve krivotvoritelja.

Otvarajući izložbu Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, ujedno i njen inicijator, izrazio je zadovoljstvo brzinom kojom se realizirala suradnja s Muzejom policije kako bi ovu izložbu mogli vidjeti i Pakračani. U svom obraćanju je zahvalio pakračkoj policiji koja je, po njegovim riječima, postala sastavni i prepoznatljivi dio ovog grada.

Sinoćnje otvaranje glazbom su upotpunili i učenici Osnovne glazbene škole, a građani ovu zanimljivu izložbu u pakračkom muzeju mogu pogledati do 23. ožujka.