IMG 3870 scaled 1024x614 c

Prazninu društvenih događanja uslijed protuepidemioloških mjera djelomično je popunila 16. Noć muzeja obilježena u pakračkom gradskom Muzeju kao i u Muzeju vojne i ratne povijesti, odnedavnom smještenom u bivšoj zgradi suda. Osim mrežnog obilježavanja, kakav se prakticira širom Hrvatske, posjetiteljima je u Pakracu bio omogućen i brojčano uvjetovan fizički pristup muzeju.

 


Onima sklonijim online posjeti ovom je prigodom ponuđen novopostavljeni sadržaj na web stranici muzeja (www.muzej-pakrac.hr) iz kojeg izdvajamo foto-album poznatog pakračkog urara Luje Šnedorfa, nastalog u Prvom svjetskom ratu, kao i virtualnu šetnju pakračkim ulicama zahvaljujući digitalizaciji starih katastarskih karti, ustupljenih od pakračkog katastarskog ureda.
S druge strane, zasigurno nisu požalili svi oni koji su se kišne večeri ipak odvažili prošetati novom pakračkom šetnicom i posjetiti pakrački Muzej, za posjetitelje otvoren od 18-22 sata. Poštujući preporučene mjere, tamo su dočekani od strane kostimiranog vodiča u templarskoj odori, koji je grupe posjetitelja na zanimljiv način proveo kroz priču o pakračkoj povijesti. Naglasak je bio na sjajnom spoju prošlosti i budućnosti u izvanrednoj 3D projekciji Starog grada Pakraca. Projicirajući uradak na koji je potrošeno više stotina sati rada, od autora Krešimira Vaceka smo doznali da će uskoro ova digitalna opcija biti prilagođena pregledu pomoću VR naočala.


„3D projekciju radio je Krešo, zaposlenik Muzeja i odnedavno magistar arheologije. Budući da je osobno sudjelovao na posljednjim lokalnim iskapanjima u gradu, možemo reći da je ovaj rad temeljen na najnovijim znanstvenim podacima. Kad bude zgotovljen moći će se pomoću VR opreme „ušetati“ u utvrdu i po želji istražiti unutrašnjost zidina“, objasnio nam je Daniel Grčević, djelatnik pakračkog muzeja, suštinu još jednog digitalnog svjedoka gradske povijesti.
Grčević je, pak, zaslužan za digitalizaciju pakračkih katastarskih karata koje spojene u cjelinu nude zanimljiv prikaz pakračkih ulica još iz vremena Austro Ugarske. „Vjerujem da će mnoge zanimati tko se nalazio na njihovim česticama u to vrijeme, jer su karte godinama, uz pomoć olovke i penkala, slojevito ispunjavanje novim i svježijim podacima. Vjerujte, zanimljiv uradak koji je od danas dostupan na našoj mrežnoj stranici, kazao je Grčević.


Podsjetimo, nacionalna tema ove godine je Digitalna Noć muzeja svojstvena vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize. Uz uvažavanje kompleksnog vremena u kojem se odvijala ovogodišnja manifestacija u našem gradu, djelatnici Muzeja doista zaslužuju priznanje za izvedbu i organizaciju. Jednako kao i Mario Tušek, voditelj Muzeja vojne i ratne povijesti, udaljenog pedesetak metara dalje, gdje su posjetitelji u isto vrijeme, mogli pogledati tamošnji stalni postav. To je ujedno bilo i prvo organizirano predstavljanje javnosti ovog muzeja od preseljenja u novi prostor u kojem raspolažu s više od 250 kvadrata na kojima je raspoređeno sedam zasebnih izložbenih cjelina.