festival svi

Šestero učenika osnovnih škola iz Valpova, Kutjeva, Bjelovara i Pakraca, nastupilo je na 2. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ održanom sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, koji je organiziran u sklopu obilježavanja početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Zbog epidemioloških mjera, ovoj glazbenoj priredbi nisu prisustvovali gledatelji, ali se prijenos mogao pratiti na stranicama Osnovne glazbene škole Pakrac. Festival je bio natjecateljskog karaktera, a prvu nagradu osvojila je učenica petog razreda glazbene i sedmog razreda osnovne škole iz Valpova, Nora Pastulović sa skladbom „Tvoja zemlja“ Vice Vukova.

Izrazivši zadovoljstvo da se festival organizirao i ove godine unatoč okolnostima, u ime organizatora istupila je Alfreda Petani Grafina i pri tom istaknula da ima premalo domoljubnih pjesama u književnosti i glazbenoj kulturi koje se obrađuju u školama pa je cilj ovog festivala bio potaknuti osnovne, ali i glazbene škole da veću važnost pridaju njegovanju hrvatske domoljubne pjesme. 

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, je zahvalio organizatorima na održavanju festivala i poželio da se dogodine okupi veliki broj izvođača iz cijele Hrvatske i da to postane festival na kojeg će svi Pakračani biti ponosni.

pobjednica

Jučerašnji program vodila je prošlogodišnja pobjednica Natea Perinović koja je mladim izvođačima poželjela da pjevaju iz srca i duše, sa samopouzdanjem i osmjehom na licu. Nakon šest izvedenih pjesama stručnom žiriju u sastavu Tea Silađi, učiteljica teoretskih predmeta i zbora te korepetitorica u OGŠ Pakrac, Miroslav Badrov, profesor glazbene kulture u pakračkoj osnovnoj školi i Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Pakracu, najviše se svidjela interpretacija  Nore Pastulović, drugi je bio Stribor Presečki iz III. OŠ Bjelovar s pjesmom „Croatio iz duše te ljubim“, dok je treće mjesto osvojila Pakračanka Lana Blažević za izvedbu pjesme „Bili cvitak“.

FOTOGALERIJA

Osim nagrađenih, u natjecateljskom djelu programa još su nastupili Klara Romić iz Valpova, Tena Prpić iz Kutjeva i Stjepan Kiš iz Pakraca.

Program obilježavanja 30. godišnjice početka Domovinskog rata nastavlja se u ponedjeljak paljenjem baklji ispred pakračke župne crkve, te dan kasnije „Mimohodom pobjednika“ i prigodnim programom.