IMG 4723

„Ova izložba nije samo još jedna povijesna izložba o barunu Trenku, već je to izložba koja je nastala na temelju proučavanja jedinstvenog povijesnog artefakta, mumificiranog barunovog tijela, kojim se došlo do mnogo zanimljivih i do sada nepoznatih činjenica“, rekla je sinoć ravnateljica pakračkog Muzeja Jelena Hihlik na otvorenju izložbe naziva "Barun Trenk - novo lice legende".

Izložba je nastala u Brnu, gdje se u grobnici u Kapucinskoj crkvi i nalaze posmrtni ostaci Franje Trenka, a posebna je po tome što je čitav niz znanstvenika surađivao u tom proučavanju od povjesničara, forenzičara, antropologa… Načinjeno je preko 27.000 CT snimaka glave i tijela čime je napravljena virtualna rekonstrukcija njegova izgleda, a potom su informatičari tom modelu pridružili pokret i tako napravili animaciju baruna kako svira violinu, piše pismo, mačuje se… Također, izneseni su manje poznati detalji iz njegovog života - od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao ili koliko je bio visok. „Na različite načine pokušao se rekonstruirati njegov lik i djelo, zbog čega je ova izložba vrlo vrijedna“, rekla je ravnateljica Hihlik.

IMG 4741

Vladimir Potnar, predsjednik Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ iz Požege, odgovorna je osoba za dolazak ove izložbe u Hrvatsku i u svom izlaganju iznio je nekoliko zanimljivosti do kojih je ova Udruga došla istraživanjem, od svog osnivanja prije 13 godina. „Ono što se o barunu Trenku piše i priča su samo legende, istina je sasvim nešto drugo“, poručio je Potnar i dodao da je zadatak njihove postrojbe da prenose pravu istinu o ovoj povijesnoj ličnosti.

IMG 4751

Oduševljenje izložbom nije krila ni gradonačelnica Anamarija Blažević koja je rekla da vjeruje povjesničarima i cijeni istinu, ali su joj drage i legende na kojima se zasnivaju zanimljive turističke priče. „Barun trenk je dio pakračke povijesti, njegovo vlastelinstvo je bilo na ovom području, a ostavio je i dvorac (zgradu nekadašnje gimnazije), od kojeg se nadam da ćemo izgraditi jednu lijepu priču u suradnji sa Trenkovom i Pleternicom“, rekla je gradonačelnica i pritom zahvalila županiji i Panori, regionalnom koordinatoru razvoja naše županije, koji su preuzeli na sebe pripremu dokumentacije ovog budućeg projekta.

Sinoćnje otvorenje privuklo je tridesetak posjetitelja, a s obzirom da izložba u Pakracu ostaje do svibnja, svi koji nisu stigli, mogu ju pogledati u radno vrijeme Muzeja.

IMG 4727

IMG4728
IMG4750
IMG4749
IMG4747
IMG4745
IMG4744
IMG4743
IMG4740
IMG4738
IMG4735