Alfreda

Stručni skup „Tragom Jankovića“ posvećen je Jankovićima  daruvarskim – plemićkoj obitelji čiji su članovi od sredine 18. do sredine 19. stoljeća bili vlasnici pakračkog vlastelinstva i neizmjerno su važni za razvoj ovog prostora, rekla je u uvodnom obraćanju  Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, suorganizatora manifestacije „Tragom Jankovića unutar koje je po drugi put podržan i stručni skup na kojem je sedam renomiranih stručnjaka izlagalo na različite teme života i stvaranja ove obitelji.

Osim Glazbene škole suorganizatori su bili i Muzej grada Pakraca, Gradski muzej Požega i Gradska knjižnica Pakrac.

U šest izlaganja po 30 minuta, stručnjaci su uz, kako to i priliči stručnim skupovima malobrojne slušače zainteresirane za ovaj segment pakračke povijesti, razmjenjivali informacije o Jankovićima i životu u njihovo doba.

Magistar Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i dr. sc. Ana Šitina iz Odjel za povijest umjetnosti Zadar govorili su  o „Naručiteljskoj djelatnosti plemićke obitelji Janković“  istakavši da su članovi ove obitelji na području Slavonije ostavili značajan trag kao naručitelji umjetnina, donatori i poticatelji gradnje nekoliko dvoraca.

Rot Šitina

U temi „Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika“ pakrački profesor povijesti Stjepan Benković  je  upoznao prisutne sa snažnim utjecajem obitelji na razvoj Lipika. 

Magistrica Daniela Perković iz  Gimnazija Eugena Kumičića Opatija izlagala je temu „Oris (obris, kontura)  glazbenih zbivanja u Slavoniji od sredine 18. do sredine 19. stoljeća“ naglašavajući pri tom da je u slavonskim crkvenim arhivima pohranjena razna notna građa, knjige o glazbi te glazbeni instrumenti koji ukazuju da je glazbena aktivnost u 18. stoljeću sve prisutnija i u Slavoniji.

Danijela Perković

Magistrica Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega predstavila je temu  „Posljednja - dnevnik Ane Elizabete Janković“, žene posljednje pripadnice grofovske obitelji  koji je 1933. godine na njemačkom jeziku objavljen u Požegi, a na hrvatski ga je preveo Julije Kempf, požeški učitelj, pisac i ravnatelj muzeja. Iz dnevnika se može saznati puno o njihovom stvarnom životu i svakodnevnim problemima.  

Ivana Domanović

Naša Jelena  Hihlik govoreći o temi  „Graditeljska aktivnost obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva“ istaknula je da je svaki član ove obitelji na različite načine zadužio ovaj kraj i njegov razvoj, a naročito poticanjem graditeljske aktivnosti iza koje je ostalo više različitih objekata u središtu Pakraca.

Jelena

Prof. Zlatko Samaržija   je govorio na temu „Formiranje Feštetića: utjecaj slavonske domaće literature na gospodarske strategije grofova Janković i razvoj ekonomske misli grofova Feštetića koje je dovelo 1802. godine do osnivanje Gospodarskog učilišta, prve specijalizirane politekonomske institucije u zemljama Austro-Ugarske.

Organizatori su tiskali i prigodnu brošuru u kojoj su s desetak rečenica istaknuli najvažnije dijelove svakog od izlaganja. 

„Dani Jankovića“ se nastavljaju još danas od 11 pa do večernjih sati s raznim edukativnim i zabavnim sadržajem kako smo to najavili na našem portalu u četvrtak.

Svi prisutni