banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

2021 11 05 18.32.25 Medium

Umaški putopisac Goran Blažević sinoć je u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Pakrac održao zanimljivo predavanje o 650 kilometara dugom pješčanom putu kroz drugu najveću svjetsku pustinju Rub al Khali predstavivši tom prilikom svoju drugu putopisnu knjigu “Karavana”. 

Kroz sat vremena predavanja koje je bilo popraćeno fotografijama  i video zapisima autor je pokušao Pakračanima približiti nesvakidašnje iskustvo prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Putovanje je počelo  2019. godine kada je dobio priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance, i tako postao dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“.

2021 11 05 18.30.21 Medium

Blažević je ispričao kako je morao naučiti hodati po vrućem pijesku naučiti jahati devu i tako dnevno prelaziti 30 do 50 kilometara, morao se priviknuti na prosječnu temperaturu od 50-ak stupnjeva, loše higijenske uvjete, izrazito nisku vlažnost i izloženost jakom i suhom vjetru koji je noću rušio šatore, nemilosrdno sunce bez hlada, manjak vode i na strašnu žeđ. Istaknuo je kako ga je pustinja promijenila naučivši kako je važno ići dalje unatoč poteškoćama, ali najvažnije što je shvatio jest koje bogatstvo ima u svojoj svakodnevici, koliko je voda bitna, pogotovo u trenutku kad su skoro sasvim ostali bez nje.

Bila je to povijesna ekspedicija najveća po broju sudionika, čak 86 ljudi sudjelovalo je u karavani, od toga sedam žena, a put je trajao 25 dana. Na završnoj ceremoniji, kraljevska obitelj pozvala je po jednog člana obitelji od svakoga sudionika, a Blaževića je na samom cilju dočekao njegov otac.

Na početku sinoćnjeg predavanja posjetitelje je pozdravila ravnateljica Monika Lucić Fider te pozvala sve Pakračane na završno događanje Mjeseca hrvatske knjige 15. studenog u gradsku vijećnicu kurije Janković gdje će biti održano predstavljanje projekta idejnog unutarnjeg uređenja Spahijskog podruma koji će 2023. godine postati nova adresa pakračke gradske knjižnice.

2021 11 05 18.30.04 Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić