banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

20211110 100239 Medium

Na arheološkom lokalitetu Stari grad Pakrac prošli tjedan započeli su radovi na zaštiti i konzervaciji pronađenih ostataka gotičke crkve koju obavlja splitska tvrtka Kvinar specijalizirana za  konzervatorsko-restauratorske radove. Kako nam je rekla Tea Lokner, arheologinja pakračkog muzeja, svrha konzervacije zidova je sačuvati lokalitet kako vlaga i biljni pokrov ne bi ulazili u fuge i ne uništavali crkvu.

Riječ je o preciznim radovima kojima treba sve pukotine na zidovima zapuniti i sanirati sva oštećenja kako bi se na kraju postavila hidrofobna zaštita odnosno premaz koji  ne šteti kamenu i spriječava nakupljanje vode. Najvažniji dio posla, zbog čega se čekaju povoljni vremenski uvjeti, jest zaštita polikromije i zidnih oslika. Kako su nam u razgovoru rekli restauratori, pakrački lokalitet ocjenjuju jedinstvenim u Hrvatskoj od sačuvanih ostataka oslika, pronađenih arheoloških nalaza do same pozicije crkve te istaknuli kako Pakračani vjerojatno još nisu svjesni vrijednosti ovog lokaliteta.

Nastavak arheoloških radova na proljeće

Istraživanje Starog grada nije završeno. Kako najavljuje Tea Lokner, iako su arheološki radovi završeni unutar same gotičke crkve, nastavak slijedi na proljeće kada će se arheolozi koncentrirati na lokacije izvan crkvenih zidova.

Konzervatorske radove i ovogodišnja arheološka istraživanja financiraju Ministarstvo kulture i medija i Grad Pakrac.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić