banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

2022 05 06 18.28.46 Medium

„Raznolikost živog svijeta“ naziv je sveučilišnog priručnika namijenjenog prvenstveno studentima Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te studentima Učiteljskog studija koji tako spoznaju raznolikost živog svijeta koji ih okružuje, a njega je sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac prvi puta predstavila jedna od autorica, doc.dr.sc. Ines Kovačić, danas predstojnica Odsjeka za razrednu nastavu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, nekoć pakračka gimnazijalka i stanovnica Lipika.

Riječ je o knjizi objavljenoj u Puli 2020. godine, u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile i Fakulteta odgojno-obrazovnih znanosti u Puli, a uz dr. Ines Kovačić autorice su još i mag.oecol.et prot.nat. Ana Babić te doc.dr.sc. Nataša Dolenc Orbanić koje su na oko 370 stranica predstavile oko 200 vrsta karakterističnih za Republiku Hrvatsku, a vrste su prema staništu opisane u pojedinim cjelinama.

2022 05 06 18.27.31 Medium

Dr. Ines Kovačić u vrlo zanimljivom jednosatnom predavanju prezentirala je prvi dio knjige u kojoj su opisane osobine žive prirode, prikazane su organizacijske razine živog svijeta i objašnjen je pojam bioraznolikosti, a nakon toga uslijedio je prikaz vrsta koje su raspodijeljene u šest tematskih cjelina; Živi svijet travnjaka, Živi svijet u vrtu i voćnjaku, Živi svijet u šumi, Živi svijet kopnenih voda, Živi svijet u moru i uz more i Živi svijet u čovjeku iznijevši pakračkoj publici neke zanimljivosti vezane za biljke i životinje koje su možda većini i nepoznate.

Kako je istaknula Kovačić ovaj priručnik napisan je u cilju opismenjivanja naših studenata i odgojitelja, no napisan je također za sve koje zanimaju sva živa bića koja nas okružuju, svakog tko ima vrt ili kućnog ljubimca ili koji često boravi u prirodi. Ideja za izdavanjem knjige nastala je kako bi pomogli ne samo studentima, nego i učiteljima i odgajateljima koji predaju djeci, da im na jednostavan način prikažu pojedine teme koje obrađuju.

„Velika je sreća i zadovoljstvo kad možete predstaviti domaće autore, s tim da češće imamo priliku predstaviti poeziju i prozu, a rijetko ovakvu vrijednu i stručnu literaturu. Drago mi je što danas imamo prilike čuti našu sugrađanku koja po prvi put predstavlja svoj stručni rad pred domaćom publikom, a sigurna sam da će njena knjiga zasigurno imati široku primjenu u našem svakodnevnom životu“, rekla je prilikom predstavljanja autorice Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke knjižnice.

 Ovaj vrijedan priručnik građani mogu posuditi u Gradskoj knjižnici Pakrac.

2022 05 06 18.26.16 Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić