banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Grofovigrofice

Povijesna priča plemićke obitelji Janković oživljena je jučerašnjom kulturnom manifestacijom „Tragom Jankovića“ koja je ove godine, u svojemu petom izdanju, obilježena znatno većim odazivom u odnosu na prethodnih četiri. Kišno prijepodne je samo u određenoj mjeri poremetilo program, ali sunce je zasjalo taman na vrijeme za „ pivski banket“ nakon čega su se posjetitelji, ohrabreni lijepim vremenom, počeli okupljati. Da je brojnost nadišla očekivanja govori podatak da je bilo premalo stolova i stolica, rekla nam je ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik koja je uz Gradsku knjižnicu i Osnovnu glazbenu školu, uz potporu Grada Pakraca, jedan od organizatora ove manifestacije.

Tombola 4

Kao i prije, program je podijeljen na „Prijepodne za mlađariju“ i „Vlastelinsko poslijepodne“ iako je već u startu prva točka, vrtlarska radionica, prebačena na poslijepodne kada su naši najmlađi posadili u okrugu dvorišta Janković starinske biljke božura. Malo dvorsko kazalište je na žalost otkazano, ali zato zabave nije manjkalo na lutkarskoj kreativnoj radionici gdje su djeca izrađivala vlastite lutke na temu priče „Kraljevna na zrnu graška“ H. C. Andersena.

Lutkarska radionica

Dragovoljci koji su se odazvali na poziv organizatora proveli su uzbudljiv dan kao grofovi i grofice, dobrim dijelom ispred fotoaparata posjetitelja. Počevši od podneva s frizurama za koje su i ove godine zaslužne vješte ruke iz frizerskog salona Lepka, uslijedilo je kostimiranje u odjeću iz vremena obitelji Janković, a potom plesna radionica koreografkinje i plesne pedagoginje Vlaste Rittig s kojom Glazbena škola često surađuje. Svoj su izgled zatim pokazali građanima prilikom šetnje po pakračkim ulicama u kojoj su sudjelovali i nekostimirani posjetitelji ove manifestacije, pod vodstvom voditelja programa Maria Baraća koji je tom prilikom ispričao povijesne zanimljivosti vezane za posjećene građevine i obitelj Janković.

Šetnja1

Poslijepodne je uveličano nastupom Mladog Komornog sastava Hvezdički i KUD-a Češke besede Prekopakra, održavši se u prostoru Gradske vijećnice, a doživljaj prošlih vremena svakako je upotpunila kočija s konjima lipičke ergele na kojoj se moglo besplatno voziti po gradu čime su najviše bila zainteresirana djeca. Od gastronomske ponude posjetitelji su se tokom dana mogli počastiti specijalitetima Društva Mađara Pakrac kao što su gulaš, langoši i palačinke, dok su žeđ gasili grofovsko pivo iz pivovare Slavonica Marka Barčana te prirodni sokovi OPG-a Skalnik. Vjerojatno najposjećenija točka dana bila je Grofičina tombola, igra u kojoj su sustavom srećke posjetitelji osvajali stvari poput prirodnih sokova, vina, piva, krumpira, teglice zimnice i sličnih proizvoda. Iako je broj srećki bio ograničen na njih 40-ak pri čemu je dobitnih bilo i manje, nitko nije otišao nezadovoljan jer je utješnih nagrada bilo na pretek, a veselom raspoloženju je svojim humorističnim vodstvom doprinjeo Barać. Inspiracija za ovu aktivnost bio je podatak da je grofica Alojzija Janković voljela organizirati zabavu s tombolom gdje su nagrade bili poljoprivredni proizvodi s vlastelinstva.

Kočija1Tombola3

„Tragom Jankovića“ ove je godine imao inozemne goste, izaslanstvo iz mađarskog grada Čeprega predvođeni gradonačelnikom Zoltan Horvatom, grada kojega je Društvo Mađara Pakrac prošli mjesec posjetilo povodom Jesenskih svečanosti – Dana grožđa. Glavni povod ove uzvraćene posjete bila je promocija knjige "Tri domovine Janković vlastela - Hrvatska, Ugarska , Austrija" autorice - Terezie Balogh Janosne Horvath ili Terezie Balog, prvo opsežnije djelo o obitelji Janković i jedini dosada objavljeni cjelovitiji pregled povijesti obitelji. Promociji ovoga važnog djela nazočila je i gradonačelnica Anamarija Blažević koja je uz pozdrave i zahvalnost našim mađarskim gostima istaknula važnost ove manifestacije pritom čestitavši organizatorima na trudu i radu. Marija Kralj, predsjednica Hrvatske manjinske uprave, na hrvatskom i mađarskom jeziku zastupala je autoricu Balog koja je preko video poziva predstavljala svoju knjigu.

Blazevic

Manifestacija je u večernjim satima završena naizmjeničnim glazbenim i plesnim točkama pod zajedničkim nazivom „Barokna zabava“ na kojoj su nastupali djelatnici Glazbene škole Tea Silađi na klaviru, Ema Šimala na flauti, Danijel Rajković na trombonu i Valentina Mravlinčić na violini te Udruga Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke salonsko-građanskim plesovima.

OG3Ples

Počelo je neizvjesno, a kulminiralo u dan prožet nesvakidašnjim sadržajima i ugodnom atmosferom. Iako „Tragom Jankovića“ tek treba doživjeti svoj vrhunac u pogledu turističke atrakcije, jer potencijala zasigurno ima, društveni život Pakračana jučer je kao što to uvijek biva kada su u organizaciji Gradski muzej, Gradska knjižnica i Glazbena škola, podignut na višu razinu u jednom neobičnom ruhu.

Vlasta
ValentinaiEma
Tombola2
Tombola1
etnja3
etnja2
Slavonica
Sjenica-kostimi
Promocija
Potkalniki1

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić