banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

2022 11 04 18.37.56 Medium

Gradska knjižnica Pakrac bila je sinoć mjesto susreta i druženja Pakračana sa Zoranom Žmirićem, književnikom, kolumnistom, glazbenikom te jednim od najčitanijih i najpopularnijih hrvatskih pisaca koji je tom prilikom pakračkoj publici predstavio i nedavno objavljeni roman „Hotel Wartburg“.

Kako je u jednoipolsatnom vrlo ugodnom i zanimljivom razgovoru istaknuo autor, roman "Hotel Wartburg" nastao je sasvim spontano kojeg je inicirala urednica i spisateljica Marina Vujčić. Ovaj roman, kako je i u uvodnom predstavljanju rekla ravnateljica Monika Lucić Fider, govori o obitelji i odnosu oca i sina, priča o obitelji koja živi u Rijeci 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, podijeljen je u tri dijela koji se sastoje od 55 kratkih priča koje su poredane kronološki i prate život i odrastanje dječaka u jednoj radničkoj obitelji.

2022 11 04 18.37.42 Medium

„Činjenica jest da je puno čitatelja prepoznalo neku svoju priču u romanu i mislim da je to glavni razlog zašto je trenutno roman popularan. Inače, kada pišem ne razmišljam o čitatelju i doista u trenutku kad stvaram tekst ne razmišljam kako će tko doživjeti tekst. Jer svaki objavljeni tekst je podložan kritici“, rekao je Žmirić.

Publici su predstavljena i dva romana koja su također izazvala veliko zanimanje među hrvatskom publikom,Pacijent iz sobe 19 iBlockbuster, a koji su čitatelje osvojili antiratnom porukom. „Ne želim pisati ratni roman, ne želim poslati poruku kako su se neki ljudi povezali u ratu, već koliko je rat besmislen, rat je poraz razuma. To je cijela poanta ovih romana“, dodao je autor.

Susret koji je protekao u trenutku okrznuo je i niz drugih tema uz mnogo zanimljivosti, smijeha i emocija.  Razgovaralo se o književnosti i značenju knjiga i književnika danas, glazbi, o tome na koji je način Rijeka obilježila njegove formativne godine, što znači dobiti književne nagrade i priznanja, ali i o njegovom iskustvu rada i života u Irskoj o čemu će uskoro autor progovoriti i u novom romanu koji je u pripremi.

Ovo književno druženje bilo je dio programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Gradske knjižnice Pakrac.

2022 11 04 18.40.01 Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić