banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

2022 11 16 18.27.38 Medium

Zoran Ferić, jedan od najistaknutijih hrvatskih pisaca srednje generacije, nagrađen brojnim strukovnim i državnim nagradama, gostovao je sinoć u knjižnici Srednje škole Pakrac čime je završilo ovogodišnje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Gradske knjižnice Pakrac.

2022 11 16 18.28.08 Medium

Za ovog poznatog hrvatskog književnika pakrački srednjoškolci imali su pripremljen cijeli niz zanimljivih pitanja, a budući da je Ferić i profesor hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji, ona su se i najviše osvrnula na njegov rad kao prosvjetnog djelatnika.  Pakračke učenike između ostalog zanimalo je čitaju li njegovi učenici više Ferićevih knjiga, što misli o konceptu državne mature te općenito o nastavi hrvatskog jezika. Ferić se u svom osobitom stilu prepunom humora osvrnuo na srednjoškolsku lektiru istaknuvši da je djeca najmanje čitaju što on smatra opravdanim budući da je koncipirana na način da ih jednostavno odbija. „ Učenici ne čitaju lektiru zato što ih u prvom razredu „ubijemo“ s Ilijadom i njima nerazumljivim tekstovima. Tekst im je nešto što im je odbojno, tako da bi puno lakše bilo doći do toga preko suvremene literature. A to pokušavam sa svojim učenicima i ponudim im knjigu suvremenog autora. Želim u prvom redu pokušati stvoriti čitatelje, zainteresirati nekoga da pročita neku knjigu mimo lektire“, istaknuo je Ferić.

2022 11 16 18.28.17 Medium

Osim prosvjetnog rada Ferić je progovorio za njega vrlo neugodnim danima koje je proživljavao kada je njegova knjiga „Anđeo u ofsajdu“ bila jedna od kurikularnom reformom 500-ak predloženih knjiga da bi ubrzo bila neutemeljeno proglašena nepodobnom na što je dodao kako smatra da u Hrvatskoj postoji strah od intelektualaca i pisanja, strah od razuma je vrlo raširen. O tom problemu pokušava osvijestiti javnost i kao predsjednik Hrvatskog društva pisaca koje je zamišljeno i kao sindikat za pisce.

Prisjetio se i svojih prvih školskih dana, spisateljskog stvaralačkog procesa te se osvrnuo i na radionice kreativnog pisanja na kojima je mentor. Ovo književno druženje organizirano je u suradnji s Gradskom knjižnicom Pakrac te profesoricama hrvatskog jezika u pakračkoj Srednjoj školi Tanjom Španjić i Tamarom Vujanić.

2022 11 16 18.29.09 Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić