glavna lisinski

„Izložba “Vatroslav Lisinski” do sada je obišla  mnoge  gradove u Hrvatskoj, a osmišljena je povodom 200. obljetnice skladateljeva rođe­nja. Pakrac ima čast biti 12. grad u kojem će gostovati ova vrijedna izložba koja promovira najveća dostignuća hrvatske glazbene umjetnosti“, rekla je sinoć ravnateljica Alfreda Petani Grafina prilikom otvorenja izložbe u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac autora Stjepana Sučića, dugogodišnjeg potpredsjednika Matice hrvatske, a sada člana Matičina Glavnog odbora te neumornog promotora hrvatske kulturne baštine.

izložba lisinski

Kako je istaknula Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, želja je bila predstaviti izložbu u našoj glazbenoj školi budući da je ona pakračko glazbeno središte te dodala kako će ova izložba biti početak aktiviranja pakračkog ogranka Matice hrvatske koji je zapravo osnovan još 1992. godine, no ideja i rad tada nisu zaživjeli.

publika lisinski

O važnosti Vatroslava Lisinskog za hrvatsku kulturu i baštinu, govorio je autor izložbe Stjepan Sučić, rekavši da je sabirući građu došao do čudesnih otkrića o liku i djelu Lisinskog. „Za Lisinskog je s pravom rečeno da je dao najljepše ruho hrvatskom pjesništvu, a europski romantizam je na najljepši način doveo u hrvatsku kulturnu stvarnost koja je tada bila politički toliko podijeljena. U ovo vrijeme kad puno toga tone i nepovratno nestaje, kad nestaje velik dio naše glazbene kulture, mi se ne možemo pouzdati u to da će ona biti sačuvana na nosačima zvuka ili knjigama. Ona će živjeti ako budemo znali pojmiti najveće dosege naših umjetničkih ostvarenja“, istaknuo je Sučić. Autor je godinama vrijedno prikupljao građu kako bi posjetiteljima što detaljnije prezentirao lik i djelo našeg velikog skladatelja, a na pakračkoj izložbi mogu se upoznati inače nedostupni materijali iz života i vremena Vatroslava Lisinskog koja je obuhvatila desetke notnih zapisa, studija i monografija o Lisinskom.

milaković lisinski

Večer su kratkim glazbenim programom uveličali i učenici pakračke glazbene škole Franko Milaković na klaviru te ženska vokalna skupina koji su prigodno izveli djela Vatroslava Lisinskog.

Izložba će se u prostoru Osnovne glazbene škole moći razgledati sve do 23. prosinca.

zbor lisinski

izložba lisinski 2

izložba lisinski 3