banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

20230119 182132

Što učiniti prilikom susreta sa zmijom ili u slučaju ugriza, Pakračani su sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac doznali od najpoznatijeg zmijolovca u Hrvatskoj Darka Karamazana i Vlade Lađarevića iz Šumeća pokraj Slavonskog Broda, osnivača Udruge za zaštitu životinja “Zmijolovac“, jedine u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom zmija otrovnica s naglaskom na posebno zaštićene životinjske vrste, gmazove – zmije i druge životinje.

Ovo vrlo zanimljivo i korisno predavanje organizirano je u suradnji s Udrugom za zaštitu životinja Zmijolovac i Planinarskim društvom Psunj iz Pakraca pod nazivom „Mala građanska akcija prevencija ugriza zmija“ koji je dio projekta „Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice“. Kako su Karamazan i Lađarević u uvodnom dijelu izlaganja istaknuli, poznato je da u Hrvatskoj živi petnaestak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Mnoge su zaštićene, a kazne za ubijanje zmija kreću se od 7.000 do čak 30.000 kuna.

20230119 181133

Posjetitelje su upoznali s vrstama posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj, kako ih prepoznati, što učiniti u susretu sa zmijom i kod zmijskog ugriza, koga pozvati u pomoć i slično te o zmijama koje obitavaju u slavonskom području. Prema njihovim riječima, najopasnija zmija slavonskog kraja je riđovka koja je i jedna od najotrovnijih zmija u Europi. Kroz prezentaciju praćenu fotografijama i video prikazima posjetiteljima su prikazali različite intervencije ulova zmija na najrazličitijim mjestima.

U slučaju susreta sa zmijom trebamo se uzmaknuti. Ako to nije moguće i nađemo se u situaciji gdje nas neposredno ugrožava, treba nazvati 112 centar jer će oni znati koga poslati da ju premjesti, poručili su predavači.

„Ljudi ih se uglavnom boje, no treba znati kako su ove životinje izrazito korisne jer većina ih se hrani glodavcima, te tako smanjuju prijenos raznih bolesti. Zmije se ubijaju iz neznanja, straha i predrasuda, a radom na terenu, edukacijom djece i ovakvim predavanjima pokušavamo razbiti mit o ovim životinjama“, istaknuo je Lađarević.

Zanimljivost koju je podijelio Karamazan je da je selo Šumeće kraj Slavonskog Broda, u kojoj je sjedište udruge Zmijolovac, u bivšoj Jugoslaviji bilo glavno mjesto u kojem su farmaceutske tvrtke kupovale zmije za proizvodnju lijekova i seruma protiv ugriza zmija, time se bavilo tridesetak mještana, a  nekima je to bilo i osnovno zanimanje. Na toj tradiciji nastala je i udruga koja danas pomaže u informiranju javnosti o prirodi zmija i očuvanju zmija kao dijelu biološke raznolikosti, te edukaciji o zaštićenim vrstama.

20230119 180253

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić