IMG 1882

Nakon što je 2021. godine gotovo u potpunosti održana samo u virtualnom/online obliku, a 2022. bila znatno ograničena teretom pandemijskih mjera, 18. po redu manifestacija Noć muzeja ove godine vratila se u punom sjaju, što su jedva dočekali i organizatori i pakračka publika, koja je posjećivala Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti koji su bili otvoreni tijekom sinoćnje večeri.

Uz ovogodišnju temu „Muzeji su važni“ Muzej grada Pakraca sugrađane je različitim eksponatima iz tada svakodnevne uporabe odveo u 80.-te godine prošlog stoljeća gdje se većina malo starijih posjetitelja s nostalgijom prisjetilo nekih „ljepših i jednostavnijih“ vremena. Preslušavale su se gramofonske ploče i kazete, gledali stari filmovi na video kazeti ili projektoru - tehnološkim čudima 80-ih. Da bi najmlađi donekle stekli predodžbu, za njih je pripremljena i večer društvenih igara, podsjetnika na prošla vremena i drugačije načine zabave.

Ipak za pakračke mališane ovacije su pobrali jedinstveni članovi Malog teatra Tena Pataky i Igor Baksa i njihova interaktivna pričaonica "Tata Slikovnica: Pahuljasta", kojom su oživjeli istoimenu slikovnicu našeg najpoznatijeg meteorologa Zorana Vakule.

IMG 1891

U kasnijim satima posjetiteljima su predstavljeni i digitalizirani Pakrački vjesnici koji su dio fonda zavičajne zbirke Gradske knjižnice Pakrac. Kao preteča našeg današnjeg Pakračkog lista, predstavlja najzanimljiviji dio zavičajne zbirke, istaknula je ravnateljica Monika Lucić Fider, koji sadrži građu za proučavanje lokalne povijesti, društvenog, kulturnog, političkog  i sportskog života pakračkog kraja, a  koji je godinama dostupan na www.digi-pakrac.com.

Krešimir Vacek, arheolog i voditelj ovogodišnjih istraživanja Starog grada Pakraca, prezentirao je novu modernu VR aplikaciju za prezentaciju arheološke baštine. 3D model Starog grada kojim su nanovo izgradili ovu utvrdu u virtualnom svijetu omogućili su nam da bar nakratko doživimo njezinu veličinu i značaj. Kako napreduju arheološka istraživanja tako se i model nadopunjuje novim saznanjima.

IMG 1854

Muzej vojne i ratne povijesti također se svake godine uključuje u ovu manifestaciju svojim bogatim fundusom. Uz stalni postav koji  već tradicionalno privlači posjetitelje, do kasno u noć građani su mogli razgledati izložbu o tenkovima T-34 i T-55 koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, pogledati filmske hitove „Ničija zemlja“ i „Heroji neba“, dok su najmlađi „okupirali“ video igraonicu gdje su se okušali kao timovi u Call of Duty platformi.

IMG1928
IMG1926
IMG1925
IMG1922
IMG1921
IMG1920
IMG1919
IMG1918
IMG1914
IMG1912