županija Dan državnosti 2024

naslovna izložba

U Muzeju grada Pakraca večeras je otvorena retrospektivna izložba hrvatskog karikaturista Nika Titanika, odnosno Nikole Plečka, pod nazivom "Kronika hrvatske gluposti" povodom 29 godina njegove bogate karijere. Naziv izložbe, rečeno je, asocira na našu svakodnevicu i osobito na politiku koja je ušla u sve pore društva i određuje naš život, a političari svojim potezima pružaju neiscrpno vrelo inspiracije.

Na otvorenju izložbe, posjetiteljima se obratila ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik, a kustosica izložbe, diplomirana povjesničarka umjetnosti, Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu rekavši da je putovanje ove retrospektive započelo još 2019. godine kad je Nik Titanik obilježavao 25 godina karijere, a želja im je bila da obiđe cijelu Hrvatsku. Na izložbi se može vidjeti presjek Nikovih djelovanja od najranijih stripova koje je napravio kad je imao samo šest godina pa do posljednjeg tiskanog stripa, te od prve nacrtane i prve objavljene karikature, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do recentnih radova.

karikature na zidu

„Nik je vjerojatno jedini karikaturist na svijetu koji svakodnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama, jednu dnevnopolitičku i jednu sportsku, a do sada je objavio preko 13000 karikatura. Zašto je karikatura bitna? Zato što predstavlja jednu sažetu formu crteža i teksta, a ukazuje na ono što ne valja u društvu, pri čemu moram naglasiti da Nik nikada ne ide populistički nego uvijek sabire nekoliko ključnih problema i aktualnosti i obrađuje ih u jednu karikaturu“, rekla je Švec Španjol.

Nik Titanik je, oduševljen prostorom gradskog muzeja, zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, ali i posjetiteljima na velikom odazivu, uz želju da se možda netko od mlađe generacije koja je došla na izložbu zainteresira i počne pratiti njegov rad.

posjetitelji izložba

Izložbu je svečano otvorila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako joj je drago da upravo uz smijeh i humor započinje obilježavanje Dana grada, a izrazila je i zadovoljstvo da je ovakva izložba, nakon putovanja po Hrvatskoj, našla mjesto i u našem malom gradu.

U sklopu otvorenja izložbe održana je i promocija Nikovog prvog strip albuma pod nazivom "1573." kojeg je izdao krajem 2019. godine. Tema stripa je povijesna, radnja se odvija neposredno nakon velike Seljačke bune 1573. godine i vrti se oko nekoliko glavnih junaka, a napisana je na autentičnom zagorskom dijalektu.  Zainteresirani posjetitelji mogli su prelistati, ali i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom. 

Izložba u Muzeju grada Pakraca ostaje otvorena do 1. travnja.

potpisivanje knjige

DSC 0004 2 11zon

DSC 0007 4 11zon

DSC 0002 1 11zon

 

 

županija Dan državnosti 2024