plodovi zla govori

U pakračkom gradskom muzeju jučer je otvorena izložba fotografija Damira Fabijanića pod nazivom „Plodovi zla“ u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Gradom Pakracom i Muzejom suvremene umjetnosti.

Učenice Osnovne glazbene škole pod vodstvom i pratnjom učiteljice Tee Silađi otvorile su izložbu koja se čuvala u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, ali nikad u svom punom sastavu nije bila izložena niti postavljena u Hrvatskoj.  „Do sada je bila predstavljena samo u inozemstvu i kroz katalog koji je naknadno izdao Hrvatski memorijalno - dokumentacijski centar Domovinskog rata, ali svoje prvo hrvatsko predstavljanje doživjela je upravo u Muzeju grada Pakraca",  rekla je ravnateljica gradskog muzeja Jelena Hihlik. 

„Fotografije su dokument vremena kojeg bi svi htjeli zaboraviti, ali ih ne smijemo zaboraviti, već se prisjetiti onoga što se ne treba ponoviti“  rekao je autor izložbe te dodao kako mu je iskreno drago što je izložba prvi put prikazana u Pakracu, upravo zbog simboličkih slika koje su nastale u košmaru, totalnom ludilu 1992. godine. „Mi smo se potrudili da ova izložba ne ostane u podrumu, već da izađe na danje svjetlo“, zaključio je Fabijanić.

plodovi zla glazbena

„Fotografija kao fotografija ima svoju vrijednost. Za nas, koji smo žitelji ovih prostora, koji smo protagonisti tih vremena, ova nas izložba vraća u ona vremena koja u nama bude razna osjećanja. Vjerojatno će svatko tko je tad bio u Pakracu i Lipiku, gledajući ove fotografije, doživjeti jedan košmar i sjetiti se nekog trenutka svojim očima“, rekao je dožupan Požeško - slavonske županije Ferdinand Troha, zahvalivši autoru što je dao priliku mladim generacijama da vizualiziraju koliko su bili gorki plodovi tog tla,  sada se okreću nekim novim, drukčijim plodovima.

plodovi zla ljudi
„Kad gledam ove fotografije osjećam ponos jer smo ipak okrenuti budućnosti. Za mene su fotografije iznimno važne jer si možemo vizualizirati, prepoznati detalje bolje i preciznije nego pisanim riječima“, rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica, dodavši kako je ova izložba organizirana povodom „Bljeska“, zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji bogatog, dostojanstvenog programa te je pozdravila nazočne i u ime Miroslava Ivančića, predsjednika Gradskog vijeća koji je ujedno i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika koja osmišljava program. Otvorila je izložbu riječima „Pogledajte, sjetite se i budite ponosni na grad u kojem danas živite“.

plodovi zla izložba
Izložba će se moći razgledati do 23. svibnja, a ravnateljica poziva sve zainteresirane da posjete izložbu i pruže podršku ovom vrlo značajnom umjetničkom projektu.