klemenčić i monika

U prepunoj pakračkoj knjižnici sinoć je održana promocija knjige „Zelen: manifest minimalizma“ Željke Klemenčić, novinarke i urednice, koja je počela kuhati iz hobija, a danas joj gastronomija predstavlja način života. Ovo gostovanje dio je projekta "Povratak prirodi" kojeg provodi Studio za jogu Chandra yoga Pakrac, uz podršku Grada Pakraca.

„Krenula sam od ideje da napišem knjigu samo o zelenom samoniklom bilju, ali s obzirom da ne poznaju svi takvo bilje, onda sam to proširila na kompletno zeleno lisnato povrće koje  u našoj prehrani najviše nedostaje, a s tim se slažu i svi nutritivni stručnjaci na svijetu. Stalno bi trebali jedni druge motivirati i uvjeravati da se treba jesti više povrća i da se čovjek i u zdravstvenom, ali i u svakom drugom smislu, bolje osjeća ako većina sadržaja njegovog tanjura dolazi iz biljnog svijeta“, rekla je Klemenčić i dodala da je tema prehrane jako kompleksna i privlačna ljudima upravo zbog toga što je sveprisutna i obrađena s puno različitih aspekata.

Ravnateljica knjižnice, Monika Lucić Fider, navela je da je ovo predstavljanje jedne sasvim drukčije knjige, kuharice koja prkosi svim stereotipima. Iako u knjizi ima recepata, oni su zaista jako jednostavni. Autorica ju zbog toga naziva „antikuharica“, jer tvrdi da nitko ne mora znati kuhati da bi dobro jeo. Velika većina zelenog povrća je najbolja ili sirova ili samo blanširana sa kuhanim krumpirom i eventualno malo ulja. Nema tu nekog velikog kuhanja i teško da bi se nešto bolje s tom namirnicom napravilo od toga, smatra Klemenčić.

publika knjiga zelen

Također je navela da odrasli ljudi mogu sami odlučiti koju hranu će kupiti, a koju neće, ali moraju misliti o generaciji koja dolazi, koja odrasta u sasvim drukčijem okruženju. „Mi smo bili sretna generacija, doživjeli smo taj život prije interneta i društvenih mreža, a djeca su danas već od nultog dana izložena raznim utjecajima i zaista su u nepravednoj poziciji“, zaključuje Klemenčić.

Osim ove knjige, autorica je pričala o svom osobnom i profesionalnom putu, televizijskom angažmanu u vrlo gledanoj kulinarskoj emisiji "3,2,1 - kuhaj", kao i o druge dvije njene knjige, "Mrvica svaki dan" i "Sretno dijete koje jede sve" te o magazinu "Mrvica“.

Sinoćnje događanje upotpunio je Đorđe Cvijić, pripremajući i servirajući prisutnima ukusan čaj, a projekt Udruge Chandra yoga koju vodi Stanislava De Zan nastavlja se večeras u vijećnici kurije Janković radionicom izrade prirodne kozmetike i ekoloških sredstava za kućanstvo.đo i stanislava 1