IMG 3258

Pakračka Osnovna škola braće Radić domaćin je i koordinator međunarodnog projekta „Spretne ruke - sretna djeca“ financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+, odobrenog od strane Agencije za mobilnost i projekte  EU, u sklopu kojeg u periodu od 15. do 18. svibnja u Pakracu boravi 32 učitelja i učenika osnovnih škola iz Italije, Grčke, Rumunjske, Bugarske i Poljske koji su partneri na projektu. Na kratkoj priredbi dobrodošlice jučer su goste dočekali pakrački učenici i učitelji, uz pozdrave ravnateljice Sanje Delač koja im je ukratko predstavila grad Pakrac i pakračku školu.

IMG 3260

Ravnateljica je također navela da je projekt „Spretne ruke - sretna djeca“ vrijedan 203.301 eura, a cilj je poticati djecu na aktivnosti koje povećavaju vještinu rada rukama te kretanje u prirodi, jačati ekološku svijest  i odgovornost učenika i učitelja te poboljšati komunikaciju učitelja i učenika na engleskom jeziku.

Aktivnosti projekta u pakračkoj školi jučer su započele raznim radionicama na kojima učenici vlastitim rukama izrađuju različite predmete i tako obrađuju različite teme i sve rezultate prikazuju putem digitalne platforme. Projekt podrazumijeva i mobilnost gdje će se po nekoliko učenika i učitelja iz svake škole povremeno okupljati na četverodnevnim radionicama u svakoj od škola. U pakračkoj školi organizirane su radionice recikliranja i radionice u prirodi. Osim radnog dijela, u periodu boravka, razgledat će znamenitosti Pakraca, posjetit sajam dječjih zanimanja i obići Plitvička jezera.

oš zrna

Kako je istaknula ravnateljica Delač, pakračka škola kao nositelj takvog međunarodnog projekta snosi veliku odgovornost, a budući da on traje još dvije godine zaključuje kako je „pred nama još puno posla, no ponosna sam što je jedna mala škola poput naše koordinator svih aktivnosti za što zahvaljujem svojim djelatnicima i suradnicima."  U ime Grada, ravnateljica razvojne agencije Grada Pakraca "PAK-RA", Zrna Garača, pozdravila je sve okupljene uz riječi dobrodošlice te je istaknula, uz čestitke školi što je dovela projekt u Pakrac, kako je kao koordinator projekata upoznata s težinom zadatka pripreme i realizacije projekata. „Možda vam se čini kao da su samo četiri dana, ali vjerujem da ćete ovo iskustvo nositi sa sobom kroz cijeli život“, zaključila je Garača.

Prijem u gradskoj upravi

U poslijepodnevnim satima goste ovog Erasmus projekta primili su u gradskoj vijećnici Zrna Garača i pročelnik za društvene djelatnosti i gospodarstvo, Marijan Širac koji su ih pozdravili u ime gradonačelnice Anamarije Blažević te su ih ukratko upoznali s pakračkom poviješću, kovnicom novca, ali i početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj. „Ponosan sam i sretan što je naša škola uključena u projekt tolikog obujma i ovom prilikom zahvaljujem ravnateljici Sanji Delač na prijavi i koordinaciji projekta", rekao je Širac. Nastavno, Zrna Garača je naglasila važnost samog cilja projekta koji je povećanje vještina rada ruku i kretanja u prirodi te dodala kako će za 10-ak godina vidjeti prednosti projekta razmjene učenika na kojima uče o drugim kulturama, a ponajviše o sebi samima.

prijem širac

o-publika
o-nastup
IMG3292
IMG3250
IMG3258
prijem-irac1
prijem-okupljeni1
prijem-gosti