oš pakrac

Osnovna škola braće Radića Pakrac najbolja je škola u Požeško-slavonskoj županiji, rezultati su istraživanja koje se temelji na podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a obradio ih je Smiljan Pilipović, informatički stručnjak i sastavio Jutarnji list.

Istraživanjem su dobili odgovor na pitanje u kojoj mjeri učenici tijekom srednjoškolskog obrazovanja uspiju zadržati razinu osnovnoškolskih ocjena te koliko kasnije vrijede njihove ocjene, koje su za većinu jedini kriterij za upis u srednju školu. Uspoređivali su ocjene učenika iz hrvatskog i engleskog jezika te matematike  na kraju osmog razreda i četvrtog razreda srednje škole, na temelju čega su napravili rang listu svih škola u Hrvatskoj.

„Osobno sam zadovoljna rezultatima jer su nama u školi dobar pokazatelj o objektivnosti ocjenjivanja. Postoje različiti faktori koji utječu na zaključnu ocjenu i većina nastavnika više ne gleda na prosjek ocjena. Odličan učenik je učenik koji uz visoke sposobnosti ima razvijene radne navike i aktivan je u nastavnom procesu. Imamo raznih kategorija učenika, od onih koji imaju visoke sposobnosti, ali nemaju dovoljnu motivaciju i radne navike kako bi postigli svoj maksimalan uspjeh, kao i onih koji nemaju toliko visoke sposobnosti, ali imaju veliku motivaciju, trude se i rade i na taj način postižu zadovoljavajući uspjeh. Učenika čini puno više od same ocjene“, rekla je Željka Maic, pedagoginja u pakračkoj osnovnoj školi.