županija Dan državnosti 2024

 

nepomuk 2

Piše: Jelena Hihlik

U svibnju, točnije 16. svibnja obilježava se spomendan sv. Ivana Nepomuka. Ovom svecu posvećena je jedna od najljepših kapelica u Pakracu čija je višegodišnja obnova unutrašnjosti dovršena prošle godine. Osim toga sv. Ivan Nepomuk zaštitnik je od poplava i zaštitnik mostova, a vrijeme koje nas je zadesilo prošlih tjedana još jednom nas je uvjerilo kako su razlozi gradnje ili bar pregradnje ove kapele sigurno imali veze i s vremenskim neprilikama odnosno s Pakrom koja je nakon većih oborina znala opasno prijetiti gradu. Sve su to razlozi zbog kojih smo se odlučili ovu kolumnu posvetiti upravo ovoj pakračkoj kapeli.

Kapela posvećena sv. Ivanu Nepomuku sagrađena je na glavnom pakračkom raskršću nasuprot Velikog mosta. Spominje se već u jednoj kanonskoj vizitaciji iz 1757. godine kao oratorij, a pronalazimo je i na najstarijem slikovnom prikazu Pakraca, na matrici za bakrorez s početka 19. stoljeća, ali bez zvonika. Današnji prepoznatljivi oblik dobila je početkom 20. st (vjerojatno 1903.), kada je pregrađena i nadograđena u stilu historicizma, odnosno neogotike. Kapela je izvorno sagrađena na ovom mjestu vjerojatno kao oratorij koji je služio vojnicima u vojarni što se nalazila u neposrednoj blizini, u Trenkovom dvorcu. Sveti Ivan Nepomuk zaštitnik je ispovjedne tajne, mostova, graditelja mostova, ribara, brodara i zagovornik protiv poplava pa se njegov lik može često naći na mostovima ili u njihovoj blizini. Njeno preuređenje i nadogradnja 1903. vjerojatno imaju više veze s poplavama koje su nešto ranije pogodile Pakrac (najveća poplava koja je pogodila Pakrac bila je ona 1895., u kojoj je srušen i Veliki most) pa je ovo bio način da se zazove pomoć ovog sveca.

7

Kapela je jednobrodna, sa zvonikom iznad samog ulaza koji je okrenut odmah prema glavnoj ulici. Izgled njezine unutrašnjosti prije preuređenja početkom 20.stoljeća nije nam poznat. Ovakav izgled dobila je vjerojatno u toj posljednjoj nadogradnji.  Kapela je ukrašena vitrajima izrađenima u Budimpešti, čiji su darovatelji redom bili ugledni pakrački građani s početka stoljeća (Stjepan Golubić, Josip Pazman, Marija Miller, Petar Jurišić).  Centralni dio unutarnjeg uređenja svakako je drveni retabl oltara s kojeg iščitavamo kako je izrađen u Tirolu i to u majstorskoj radionici Ferdinanda Stuflessera. Ova radionica poznatog kipara Ferdinanda Stuflessera osnovana je 1875. i opremala je mnogobrojne crkve diljem Austro–Ugarske Monarhije. Zidovi i križni svodovi ukrašeni su različitim florealnim motivima, od kojih se ističe svod u samom svetištu koji je dodatno naglašen bojama hrvatske trobojnice. Kapela je izvana obnovljena nakon Domovinskog rata, 2002. godine. Obnovljeno je trošno krovište kapele i zvonika, a sanirani su zidovi i dekorativni elementi pročelja i to novom fasadnom opekom pa je kapeli na taj način vraćen prvobitan izgled, odnosno izgled iz 1903. godine. Obnovljeni su i vrlo vrijedni vitraji, međutim unutrašnjost je ostala neobnovljena i neuređena. Interijer kapele bio je u dosta lošem stanju i zato se godinama nije koristila ni za vjerske ni bilo kakve druge potrebe.

Prije ove prve obnove iza Domovinskog rata, 1992. zbog razaranja župne crkve ovdje su se održavali obredi vjenčanja, a 2006. je u kapeli bila postavljena izložba „Ususret Uskrsu“, o uskrsnim običajima ovog kraja kao pokušaj uređenja i otvaranja kapele javnosti. Nažalost, i nakon toga kapela ostaje zatvorena. Stvari su se pomaknule s mrtve točke tek 9 godina kasnije. Nakon jednog članka u Pakračkom listu 2015. godine, probudila se svijest o izuzetnoj vrijednosti kapele i o potrebi uređenja njezine unutrašnjosti. Kapela se počela čistiti i održavati s idejom da se napokon iznutra konačno uredi i češće predstavi javnosti. Međusobnom suradnjom Župe UBDM, Muzeja grada Pakraca, Povijesnog društva Pakrac – Lipik i velikim osobnim angažmanom Maria Baraća kapela je očišćena i uređena. Godine 2016. ovdje je održana misa i to upravo 16.5., na spomendan Sv. Ivana Nepomuka. Ipak, stanje unutrašnjosti bilo je takvo da bez ozbiljnih građevinskih rekonstrukcijskih zahvata kapela nije bila sigurna za vjernike i druge posjetitelje. Godine 2018. Župa UBDM je na Javnom pozivu za potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija RH, u programu za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara dobila prva značajnija sredstva za početak obnove unutrašnjosti kapele. Sredstva su utrošena za izradu Elaborata za građevinsku obnovu i za Elaborat o restauraciji zidnih i svodnih oslika. Tada je izrađena vrijedna dokumentacija prema kojoj će se voditi i izvoditi obnova unutrašnjosti kapele tijekom iduće četiri godine.

Izvršena je vrlo kompleksna i opsežna rekonstrukcija križnih svodova, a cijela unutrašnjost crkve je ožbukana. Rekonstruiran je drveni kor i stubište te su izrađene nove drvene klupe. Najduže je trajao proces restauracije zidnog i svodnog oslika. Restauratori su najprije izradili šablone pomoću kojih su rekonstruirali florealne i druge motive kojima su bili ukrašeni zidovi i svodovi kapele. Naravno, ovaj je postupak bio kompleksan i dugotrajan. Kapela je zaštićena kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro i nalazi se pod zaštitom Ministarstva kulture i medija RH tako da je cijeli postupak obnove unutrašnjosti bio pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija RH odjela u Požegi. Danas je ova kapela napokon obnovljena u potpunosti i u novoobnovljenom prostoru ne možemo se ne zapitati,  tko je i zašto sagradio ovo prekrasno zdanje. Gledajući vitraje, iščitavamo povijest gradnje i imena donatora redom poznatih i uglednih Pakračana i Pakračanki koji su nadogradili kapelu početkom stoljeća, vjerojatno iz nekog posebnog razloga. Nadamo se kako će ljepota i vrijednost ove kapele biti češće dostupne javnosti i kako će kapela postati prostor duhovnih, ali i kulturnih okupljanja. U prilog tome ide i činjenica kako je baš 16.5. na spomendan sv. Ivana Nepomuka održana misa u kapeli. Naravno, nećemo zanemariti ni razloge zbog kojih je posvećena ovom svecu pa se nadamo kako će nas i nadalje štititi od poplava koje su ponovno sve veća prijetnja u našem 21. stoljeću.

319831543 867393621125102 4113211294185797734 n

županija Dan državnosti 2024