Na jučerašnjem zagrebačkom prosvjedu prosvjetnih radnika Hrvatske sudjelovalo je 40 pakračkih prosvjetara, pokazuje anketa koju smo jutros proveli među sindikalnim povjerenicima i ravnateljima triju pakračkih prosvjetnih ustanova.

Iz Osnovne škole braće Radić u Zagreb je organizirano išlo 18 zaposlenika  autobusom koji će platiti Sindikat hrvatskih učitelja, a koji su popunile kolege iz Požege, Lipika i Poljane, rekla nam je sindikalna povjerenica Ljerka Tomić. Od 91 zaposlenika u njenoj školi, da su u štrajku izjašnjava se obično 69, što je brojka koja zbog bolovanja ili sličnih tehničkih razloga iz dana u dan varira za jednog ili dva čovjeka. U sindikalnoj podružnici u pakračkoj osnovnoj školi učlanjeno je 40 zaposlenika, a 35 se izjašnjava da su u štrajku. Ravnateljica Sanja Delač nam je potvrdila da su od 59 učitelja koji su na dnevnom rasporedu nastave  55 ili 56 u štrajku, a na nastavu je danas došlo četvero učenika s kojima rade oni učitelji koji  nisu u štrajku.

Što se tiče zaposlenika Srednje škole Pakrac, jučer ih je na prosvjedu u Zagrebu bilo 15 koji su išli organizirano minibusom, a koji će platiti njihova sindikalna podružnica. Od stotinu zaposlenika Srednje škole Pakrac jučer je u štrajku bilo 53, doznajemo od sindikalne povjerenice Ankice Sedlaček. Od voditeljice smjene Ljiljane Rupene Kelemen doznajemo da je na rasporedu Srednje škole ukupno72 nastavnika predavača, od kojih je sedmero vanjskih. Od preostalih 65, da su u štrajku dnevno se izjašnjava 54 ili 55. Na neki oblik nastave, temeljom dogovora sa svojim nastavnicima, danas je došlo troje ili četvero učenika.

U učeničkom domu SŠ ovih dana štrajka boravi 31 učenik koji odrađuju učeničke prakse u bolnicama koje se održavaju bez obzira na štrajk. Iako se svi odgajatelji i tehničko osoblje  doma izjašnjavaju da su u štrajku, učenici dobivaju normalne obroke i na isti način im se održavaju i ostale neophodne funkcije doma, rekla je  voditeljica Livija Grubišić.

U Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac od 15 zaposlenika, da su u štrajku izjašnjava se njih osam, a prema saznanjima ravnateljice Alfrede Petani Grafina, sedmero ih je jučer bilo na prosvjedu u Zagrebu. Kako je nastava u glazbenoj školi dijelom individualna, nastavnici koji nisu u štrajku odrađuju nastavne sate u mjeri u kojoj je to moguće.

U pakračkim prosvjetnim ustanovama u dosadašnjem dijelu ove školske godine djelomično ili u potpunosti je s ovim danom zbog štrajka  izgubljeno 12 nastavnih radnih dana.