Novoosnovana fotogrupa Osnovne škole braće Radić koju vodi Nikolina Zanetti, nastavnica likovnog odgoja, dobila je vrijednu donaciju Daniela Moćana i Vjerana Hrpke iz  tvrtke Prizma d.o.o. iz Zagreba koja se bavi prodajom video, audio i foto opreme, a koji su prepoznali ljubav i potrebe fotogrupe prema analognoj fotografiji i tradicionalnom načinu razvijanja fotografije u mračnoj komori.

Tako su velikodušno pakračkim osnovcima donirali crvenu lampu s pripadajućim filterima, Meopta Opemus 4 aparat za uvećavanje negativa, posude za razvijanje filma, stativ i čak dva analogna fotoaparata.

''Ne možemo dovoljno zahvaliti ljudima iz Prizme na ovoj donaciji. Naša djeca su presretna i široka srca, puni zahvalnosti pozdravljamo ove divne ljude u ime čitave škole i u ime budućih generacija koje će rabiti ovu opremu i razvijati svoj interes i ljubav prema fotografiji. Naši donatori su pomogli potaknuti razvitak ljubavi prema predivnom mediju unutar našeg malog mjesta“, rekla nam je nastavnica Nikolina Zanetti istaknuvši kako se obratila tvrtki ne očekujući  nikakvu povratnu informaciju.

Prvi fotografski koraci

Pakračka školska fotogrupa osnovana je početkom ove školske godine kao izvannastavna aktivnost koja trenutno ima pet do šest učenika petih i sedmih razreda. Osim što su tek nedavno osnovani, do sad nisu imali nikakvu opremu za rad, snalazili su se jednim fotoaparatom u privatnom vlasništvu te krenuli učiti osnove analogne fotografije od  snimanja do načina razvijanja filma. Tako je u pakračkoj školi oživjela i mala „mračna komora“, a nastanku prvih analognih fotografija iskustvom i savjetima pripomogao je i nastavnik kemije Krešimir Hihlik osiguravši za male fotografe i potrebne kemikalije za razvijanje negativa.

Skromni početnički koraci ipak su izrodili i malom izložbom koja je bila postavljena u Gradskoj knjižnici Pakrac, surađivali su i s dečkima iz Fotoimaga, a dvoje učenika iz fotokluba pobijedilo je i na školskom božićnom fotonatječaju.

Iako su pred njima zasigurno još brojni projekti nastavnicu Zanetti posebno veseli činjenica da će pakrački učenici sada moći sudjelovati i na natjecanjima mladih tehničara u sklopu kojega se organizira i natjecanje u fotografiji te se nada kako će se povećati interes djece za ovu vrstu umjetnosti, samim time što je nekada svaka škola imala svoju fotogrupu i mračnu komoru.