Manuela Paragi, učiteljica matematike u Osnovnoj školi braće Radića Pakrac i Tanja Španjić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Pakrac, krajem ovog mjeseca će napredovati u stručnim zvanjima u zvanje mentora, priopćili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO). U ovom ciklusu u Hrvatskoj će biti unaprijeđeno  ukupno 367 odgojno - obrazovnih djelatnika među kojima, uključujući pakračke, i sedam s naše županije.

Prema Pravilniku o napredovanju odgojno-obrazovnih djelatnika, u zvanje mentora mogu napredovati odgojno-obrazovni radnici koji u školama obavljaju poslove učitelja, nastavnika, odgajatelja, ravnatelja ili stručnog suradnika najmanje pet godina. Uvjet je položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 100 sati u posljednjih pet godina. U pakračkoj osnovnoj školi zvanje učitelja mentora imali su od prije: Dubravka Namjesnik,  Daliborka Duchač, Maria Nemec, Anita Pavlečić, Ivana Bukvić Belac, Lejla Skalnik, Manuela Papić i Krešimir Hihlik. U Srednjoj školi Pakrac u statusu mentora su profesori Željko Tomašević, Mario Tušek, Branko Križan, Renato Ristić, Vanja Kalenski, Vesna Božić, Anita Dašek, Branka Marić, Ana Debeljak De Martini i Blanka Brkašić.

Zvanje savjetnika viša je razina i u nju se biraju odgojno-obrazovni radnici čije je radno iskustvo najmanje deset godina, a prethodno su proveli pet godina u zvanju mentora. Također moraju imati položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 150 sati u posljednjih pet godina. U pakračkoj osnovnoj školi zvanje savjetnika imaju: Nataša Major, Milan Nadaždi, Vesna Nemet i Marija Puškarić, a u srednjoj Vesna Ančić, Mira Radanović i ponovo Marija Puškarić.

Uz to, za izbor u ova znanja vrednuju se aktivnosti nastavnika, primjerice, organizacija natjecanja, mentorstvo učenicima i studentima, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnih radova te rada na unaprjeđenju škole i samog obrazovnog sustava. U oba zvanja nastavnici se biraju na pet godina. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Priznanje nakon 20 godina rada

[caption id="attachment_26384" align="alignleft" width="300"] Manuela Paragi[/caption]

Manuela Paragi, u prosvjeti radi dvadeset godina s tim da je u razdoblju od 1999. do 2017. godine radila kao profesorica matematike i fizike u pakračkoj srednjoj školi, a od tada u osnovnoj predaje matematiku, trenutno učenicima sedmog i šestog razreda. Ogledni sat pred savjetnicom je imala u listopadu prošle godine i za nju ovo unapređenje predstavlja logičan slijed kontinuiranog rada na sebi. Mada to nije bila izravna radna obveza, kontinuirano je provodila edukaciju putem interneta, ali i na seminarima u neposrednim kontaktima s kolegama što je, kako kaže, jedini način da se prate novine u ovom tehnološki izrazito dinamičnom razdoblju. Aktivno sa svojim učenicima sudjeluje na natjecanjima i u školi provodi niz aktivnosti kao što su "Dan množenja", "Večer matematike", "Klokan", "Dan broja Pi" i slično nastojeći matematiku od učeničkog bauka pretvoriti u zanimljivost. Za napredak u struci ju je prijavila ravnateljica Sanja Delač, a osim njoj zahvalna je majci koja joj je omogućila i podržavala tijekom studija u Osijeku, kao i svojoj obitelji i kolektivu. Osim u školi aktivna je i u Gradskom društvu Crvenog križa Pakrac i ekološkim projektima.

[caption id="attachment_26385" align="alignleft" width="300"] Tanja Španjić[/caption]

Tanja Španjić je profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Pakrac od 1997. godine i to joj je jedino radno mjesto. Trenutno predaje četiri programa u gimnaziji, medicinskoj, fizioterapeutskom i usmjerenju građevinskih tehničara i sva četiri su po novim programima. Najteže joj je raditi, kako kaže, u medicinskom usmjerenju jer cijeli srednjoškolski program mora ispredavati u samo dvije godine što je zahtjevno za učenike. Oduvijek je razrednica, a osim u nastavi puno je angažirana u raznim aktivnostima kao što je priprema učenika za natjecanje, Lidrano, raznim projektima, „Danima bez dnevnika“ i slično. Osim toga još od 2008. kao koautor sudjeluje na izradi udžbenika, kako onih tiskanih tako i novijih, digitalnih.

Nije razmišljala koliko joj ovo unapređenje donosi na plaći, ali ga prihvaća kao priznanje  struke i sustava za dosadašnji rad. Za unapređenje ju je predložio ravnatelj Dario Čilić, a ogledni sat pred savjetnicom je održala lani u studenom.