glavna škola

Učenici pakračke osnovne škole braće Radića svoj odnos sa vršnjacima opisuju kao dobar sa povremenim nesuglasicama ili blažim prepirkama, a u najvećoj mjeri smatraju da je fizičko nasilje u njihovoj školi prisutno vrlo rijetko, a isto ocjenjuju i djelatnici škole kao i policijski službenici, zaključak je današnjeg predstavljanja rezultata istraživačkog projekta „Vršnjačko nasilje u doba koronakrize“ kojeg su od 15. listopada 2021. do 31. prosinca 2021. zajednički provodili pakračka osnovna škola i Policijska uprava Požeško-slavonske županije. Današnja završna konferencija u holu škole održana je povodom obilježavanja Dana ružičastih majica odnosno Dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja koji se od 2017. godine obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

maic

Kako je rekla u prezentaciji pedagoginja Željka Maic, istraživanje je pokazalo kako učenici, kao i djelatnici škole i policijski službenici, smatraju da nasilje postoji, ali najčešći oblik nasilja je psihološko i elektroničko nasilje koje je čak i u porastu dok je fizičko nasilje u školi vrlo rijetko. Maic je istaknula kako se većina učenika izjašnjava da nisu nikada ni na koji način zlostavljali druge i što je važno, da u slučaju prijave nasilja školskom osoblju ili policiji oni poduzmu odgovarajuće mjere. Nakon djelovanja policije u vezi vršnjačkog nasilja po dojavi školskog osoblja prijavljeni rijetko ponove nasilje te nije bilo negativne reakcije roditelja.

Istraživački tim činili su voditeljica projekta i pedagoginja Željka Maic, učiteljica informatike Vlatka Bakarić  te policijski službenici Miro Miličević i Goran Matijević iz PU požeško-slavonske, a podaci su prikupljeni anketnim upitnicima u kojima je sudjelovalo 335 učenika od 4. do 8. razreda matične i područnih škola, 38 nastavnog osoblja pakračke osnovne škole te 16 policijskih službenika koji skrbe o sigurnosti u zoni pakračke škole.

škola sredina

Dobiveni rezultati trebaju biti temelj za realizaciju budućih preventivnih aktivnosti i projekata, za osmišljavanje programa mjera za sprečavanje i suzbijanje vršnjačkoga nasilja koje škola provodi samostalno ili u suradnji s policijskom upravom ili s drugim institucijama koje imaju isti cilj. Reprezentativan uzorak istraživanja i područje može biti od koristi i široj zajednici, rekla je Maic te istovremeno prezentirala još nekoliko preventivnih projekata koje trenutno provode u školi što sve skupa rezultira pozitivno dobivenim rezultatima u školi što se tiče prevencije vršnjačkog nasilja.

šušnjić

Okupljene na završnoj konferenciji pozdravili su uime pakračke gradonačelnice Ivana Šušnjić, pročelnica Ureda Grada Pakraca, te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha čestitavši sudionicima u istraživanju te istaknuli kako su današnja djeca izvrgnuta različitim izazovima, posebno novim modelima nasilja i dovodi se pitanje stručnost i informatičke pismenosti nastavnika i roditelja, no istovremeno na svaki oblik nasilja treba reagirati.

troha

Dražen Laklija, predstavnik Ravnateljstva policije, istaknuo je kako u policijskim statistikama na nacionalnoj razini bilježe unazad pet godina pad prijava vršnjačkog nasilja zahvaljujući ne samo radu policije, već i ovakvim preventivnim projektima. Dodao je kako je važno prepoznati rizike koje zajednica nosi, posebno na internetu, kako bismo našoj djeci pomogli da postanu dio tolerantnijeg društva.

lakljija

„Porast elektroničkog nasilja je ozbiljno i pokazuje se na svim razinama kao velika prijetnja. No upravo ovakvi programi i projekti osvješćuju zajednicu, a posebno djecu i roditelje, koje razmjere elektroničko nasilje može obuhvaćati. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu, posebno pakračkoj školi koja puno radi na različitim oblicima prevencije“, rekao je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

paljak

Otvorenje konferencije upriličeno je uz nastup školskog benda, a iz opravdanih razloga zbog kojih nisu mogli nazočiti događaju, pročitano je i pismo potpore potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Borisa Miloševića te ravnateljice pakračke osnovne škole Sanje Delač.