2022 04 12 17.34.01 Medium

 „Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana“ naziv je radionice  i predavanja za roditelje koja je sinoć održana u Gradskoj knjižnici Pakrac čime je započelo provođenje projekta „Sam svoj influencer“ financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije kao jedan od odobrenih projekata Javnog poziva za prijavu projekata i aktivnosti na temu poticanja medijske pismenosti u 2022. godini. 

Radionicu su vodile Katarina Ruškan Simić i Ivana Širac, obje pakračke socijalne pedagoginje s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta ističući kako je ova tema „goruća“ i traži sve više pažnje, roditelja, djece, nastavnika, stručnih suradnika u prosvjeti, ali i drugih institucija koji se bave zaštitom i prevencijom.

Na početku predavanja bilo je govora o društvenim mrežama, njihovoj raširenosti u dječjoj populaciji i prvom stvaranju digitalnog identiteta, pa su istaknute brojke istraživanja koje pokazuju da 66 posto ispitanika otvara prve profile na društvenim mrežama prije 13. godine s tim da je trećini ispitanika profil otvorio netko drugi. Pedagoginje su istaknule kako djecu ne možemo izolirati od digitalnog svijeta, ali ih možemo poučavati i s njima razgovarati o biranju prijatelja na Facebooku, što znači virtulani prijatelj od prijateljstva uživo i upozoriti na osobe koje se putem profila lažno predstavljaju, a koje upravo znače i najveću opasnost. U razgovoru s roditeljima prepoznata je i druga potencijalna opasnost koju rade sami roditelji objavljujući fotografije svoje djece iz obiteljskih domova na društvenim mrežama, ne razmišljajući gdje te fotografije mogu završiti i s kojom namjerom. Svako treće dijete od 9 do 17 godina u posljednjih godinu dana komuniciralo je na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo, a svako deseto dijete se s osobom kojom je komuniciralo na internetu uživo je i upoznalo.

2022 04 12 17.33.14 Medium

Nasilje koje se događa u stvarnom svijetu prenosi se i u virtualni. Ružne riječi, psovke i omalovažavanje ponekad se prenose i na društvene mreže u obliku grupa mržnji, a otvaranjem takvih grupa na Facebooku krše se prava djece i one predstavljanju oblik nasilja nad djecom koje je  zakonom kažnjivo do tri godine zatvora. Prema statistikama 96 posto mladih susreće se s govorom mržnje na internetu, a 44 posto  su sami žrtve govora mržnje. Potencijalne opasnosti nisu zaobišle niti tv serije i online igrice koje se predstavljaju kao bezazlene. Kako navodi Centar za sigurniji Internet, u listopadu prošle godine hrvatska policija je u akciji identificirala 46 internetskih seksualnih zlostavljača djece, a pronađeno je i 11 njihovih žrtava. Optužene se tereti za 169 kaznenih djela na štetu djece, od toga 124 slučaja radilo se o iskorištavanju djece za pornografiju, dok je u 38 slučajeva utvrđeno i stvarno spolno zlostavljanje i kontakt s djecom koja žive u Hrvatskoj.

„Ove brojke i statistike su užasavajuće, ne samo za roditelje nego i za zajednicu. Roditelji su prva crta obrane za svoju djecu, stoga se roditelji moraju educirati i voditi računa koje digitalne sadržaje dijete konzumira i pravovremeno reagirati. Stoga ne objavljujte fotografije i ne izlažite bespotrebno svoju djecu bespućima interneta. Zaštitite svoju djecu!“, poručile su pedagoginje.

Radionica za djecu od 5. do 8. razreda

Projekt „Sam svoj influencer“ nastavlja se u utorak 19. travnja s početkom u 12 sati u Gradskoj knjižnici Pakrac gdje će biti održana radionica za učenike od 5. do 8. razreda naziva „Pazim na sebe i na druge“ na kojoj će pedagoginje s djecom obrađivati teme poput pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu, zaštitu osobnih podataka, sextinga, elektroničkog nasilja, dezinformacija, prikrivenog oglašavanja i deepfakea, digitalnih medija i mentalnog zdravlja.

2 3