Prehrana učenika glavna

U žaru priče o poskupljenjima energenata i prehrambenih proizvoda čijim posljedicama svjedočimo već neko vrijeme, nezaobilazno je pitati se kakvo je stanje u školama i učeničkim domovima i jesu li ovim povodom nastupile kakve promjene.

Osnovna škola braće Radića Pakrac, koja je kao i svaka osnovna škola inače obvezna organizirati prehranu učenika dok borave u školi, sadrži školsku kuhinju  gdje se po cijeni od 5,5 kuna za jedan obrok učenik može hraniti. U odnosu na prošlu školsku godinu, cijena se povisila za 1,5 kunu, a reguliranje cijene je s obzirom na sva poskupljenja bilo neizbježno, kaže ravnateljica Sanja Delač. Trenutno je u pakračku osnovnu školu upisano 593 učenika od kojih se 430 hrani u školskoj kuhinji, u najvećem broju učenici nižih razreda. Od njih 430, za 120 učenika je osigurana besplatna prehrana putem projekta „Obrok za 5“ koji je financiran sredstvima EU iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Unatoč blagom poskupljenju, broj upisanih učenika za prehranu u školskoj kuhinji se nije smanjio, čak što više, povisio se za 10 učenika u odnosu na prošlu školsku godinu kada ih je bilo upisano 420. Osnovnoškolci inače za vrijeme velikog odmora moraju biti u okrugu škole te ne bi smjeli obilaziti obližnje pekare i trgovine, zbog čega uglavnom ovise o prehrani koja se nudi u školi i onome što donose od kuće. Ono što se nudi u školi, na tjednoj bazi, jesu razna variva, mesna i povrtna jela te suha hrana, a u listopadu imaju „Dječji tjedan“ kada djeca određuju tjedni jelovnik prema svojim favoritima. Za nešto više od 5 kuna, kakva je cijena cjelovitog obroka u školi, u trgovini se mogu kupiti uglavnom jeftiniji pekarski proizvodi ili nešto iz kategorije grickalica.

oš učenici

Foto: arhiva Pakračkog lista

Srednjoškolcima pekarski proizvodi i automati

U Srednjoj školi Pakrac je nešto drugačija priča. U holu škole postoji odjeljak koji služi kao svojevrsni dnevni boravak, a unutar kojega je prostor koji se daje u zakup. Već nekoliko godina za redom je tamo pekara „Tun“ u kojoj se nude proizvodi specifični za takav objekt. Kako saznajemo od djelatnice Ive, poskupljenja ove godine još nije bilo, a prometa nikada ne manjka. Uz pekaru su postavljeni i aparat za kavu te automat za grickalice čije su cijene približne onima u trgovini. Srednjoškolcima smještenima u domu, njih 156, osigurana su u domskoj kuhinji tri obroka dnevno uz cjelodnevnu ponudu svježeg voća ili nečega drugog za međuobrok, rekla je zamjenica ravnatelja Ljiljana Rupena Kelemen. Kako saznajemo, mjesečna naknada za domski smještaj u koju su uključeni svi obroci se godinama nije mijenjala unatoč poskupljenjima. Učenici u privatnom smještaju se također mogu hraniti u domskoj kantini kupovinom bonova pri čemu svaki bon vrijedi za jedan obrok u danu, a cijena im je do 15 kuna. Takvih je učenika u prosjeku desetero, a gotovo isključivo kupuju bonove za ručak.

Srednja škola kantina