336881103 148513311474076 1503897941621528436 n

Studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu jučer su u Srednjoj školi Pakrac održali predavanje o spolno prenosivim bolestima za sve pakračke srednjoškolce prvih i drugih razreda.

Riječ je o edukaciji koja se održava u sklopu predmeta „Zdravlje u zajednici“ kojom studenti osnovnoškolcima i srednjoškolcima približavaju tematiku sprječavanja spolno prenosivih bolesti, kontracepcije, ali i važnosti cijepljenja protiv HPV-a za djevojke koje je besplatno je do 25. godine.

Školski dan, osim predavanja, bio je obogaćen i upoznavanjem studenata i profesora sa kulturnom baštinom grada Pakraca pa su zagrebački gosti imali prilike posjetiti Muzej grada Pakraca gdje su im predstavljene pakračke znamenitosti poput nalazišta ostataka Starog grada, povijesni pregled Pakraca, ali im je prigodno predstavljen i značaj nekadašnje pakračke Kraljevske zemaljske javne bolnice.

Poseban i iznimno kvalitetan oblik provođenja terenske nastave je na predmetu Zdravlje u zajednici na završnoj (šestoj) godini Integriranog studija medicine na hrvatskom i engleskom jeziku. Predmet Zdravlje u zajednici provode nastavnici Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ od 1952. godine i temelji se na pristupu da je područje djelovanja liječnika gdje ljudi žive, rade i gdje se školuju, a ne samo laboratoriji, ordinacije, bolnice i klinike. Cilj nastave je upoznati studente sa svim kompleksnim elementima koji utječu na zdravlje i život stanovnika jedne zajednice.

336876873 1205615340141389 4092021228745512010 n

Ana Borovečki i Iskra Aleksandra Nola, profesorice i voditeljice jučerašnje grupe studenata, istaknule su iznimno zadovoljstvo organizacijom te dobivenim informacijama za koje do sada nisu znale dok su studenti istaknuli ugodnu iznenađenost kulturom djece u srednjoj školi, gradom i ljudima.

Projekt „Zdravlje u zajednici“ okuplja skupine studenata Medicinskog fakulteta uz mentorstvo dvoje nastavnika na području županije koja je većim dijelom ruralno područje. Program prakse sastoji se od četiri područja: sudjelovanje studenata u redovnim aktivnostima lokalne zdravstvene službe (ne samo liječnika nego i patronažnih sestara), posebnih programa istraživanja na terenu (u kućama, na radnim mjestima, u školama), zdravstveno‐odgojnih aktivnosti (u školama, vrtićima, kućama), sudjelovanje u nacionalnim preventivnim programima koji se provode u lokalnoj zajednici (rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva) i zdravstveno ekološkog programa (analiza vode i vodoopskrbe, dispozicija otpada, itd.). S ciljem upoznavanja sa životom jedne sredine, uključen je i obilazak povijesnih, kulturnih, gospodarstvenih, prirodnih i drugih znamenitosti kraja u kojem se praksa obavlja.