pokreni solidarnost naslovna

Pakrački osnovnoškolci i učitelji svojim sugrađanima poslali su poruke solidarnosti 21. ožujka i na taj način obilježili su Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, priključivši se europskom projektu „P.S. Pokreni solidarnost“.

Na Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije koji se obilježava 21. ožujka, 300 učenika i učenica u četiri grada u Hrvatskoj šalju pisma sugrađankama i sugrađanima i podsjećaju na važnost solidarnosti.


Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije obilježava se u spomen 69 ubijenih i mnoštvo ranjenih prosvjednika koji su se svojim solidarnim djelovanjem borili protiv apartheida u Južnoj Africi. Solidarnost kao aktivno djelovanje protiv nepravdi razumiju i učenici i učenice pet škola koje u školskoj godini 2022./2023. sudjeluju u projektu p.s. Pokreni solidarnost! Pakrački učenici, uz njih gotovo 300 iz, Pleternice, Osijeka i Daruvara, svojim je sugrađanima poslao svoje misli o solidarnom djelovanju u kontekstu različitih aktualnih svjetskih izazova poput diskriminacije, klimatskih promjena, nejednakosti. Ako dobijete ovakvu poruku, odgovorite im i podijelite s njima svoju viziju solidarnosti!

pokreni solidarnost dijete

Dio je to projekta p.s. Pokreni solidarnost! kojeg provodi Centar za mirovne studije u suradnji s organizacijom la ligue de l'enseignement iz Francuske, a kojim se nadopunjava nastava građanskog odgoja i obrazovanja, ali i brojni drugi predmeti i izvannastavne aktivnosti u školama. Kroz osnovne aktivnosti učenici imaju priliku razvijati svoje kritičko mišljenje, vještinu analize fotografija i kreativnog pisanja, a bave se temama koje su im važne i zanimljive.

Centar za mirovne studije se već dugi niz godina zalaže za kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole u Hrvatskoj čime bi se svim učenicima i učenicama pružila mogućnost za razvoj njihove građanske kompetencije - znanja i stavova prema određenim društvenim i političkim temama te vrijednosti i ponašanja, koji uključuju spremnost za aktivno sudjelovanje u životu, kako lokalne zajednice, tako i globalno. Aktivnosti p.s. Pokreni solidarnost! kreiraju prostor za rad na svim spomenutim razinama. Cilj je osim razvoja građanske kompetencije mladih, motivirati škole da počnu aktivnije komunicirati sa svojim lokalnim zajednicama, da postanu mjesta razmjene ideja i mjesta susreta.

Ključne p.s. Pokreni solidarnost! aktivnosti bit će akcije mladih u zajednicama utemeljene na njihovim stvarnim potrebama koje će se održavati od travnja do kraja školske godine.