Erasmus predavačice1

Osnovna škola Braće Radića Pakrac 20. i 21. veljače domaćin je seminara koji u sklopu programa Erasmus provodi pet stručnjakinja iz slovenske udruge „Bralna značka“ (Čitalačka značka). Petra Potočnik, Tilka Jamnik, Aksinja Kermauner, Janja Vidmar i Barbara Hanuš redom su teoretičarka književnosti, magistra knjižničarstva, pjesnikinja/spisateljica, autorica/scenaristica te profesorica slovenskog jezika. Dvodnevni program seminara Čitanjem do uspjeha obilježen je predavanjima i radionicama, pri čemu je prvi dan organizirana radionica za učitelje razredne nastave, hrvatskog i engleskog jezika, dok je drugi dan osim za predavanja rezerviran i za radionicu za učenike trećih razreda.

„Ponosni smo i sretni, jer ovo je prvi put da možemo ugostiti stručnjake iz druge zemlje koji će održati predavanja i radionice za učitelje i učenike. To je zaista prilika za školu jer zna se koliko je malo sredstava predviđeno za stručna usavršavanja, a Erasmus akreditacija nam to omogućava“, poručuje Sanja Delač, ravnateljica pakračke osnovne škole.

Erasmus naslovna

Nataša Major, psihologinja, a ujedno i koordinatorica projekta, dodala je kako pakračka osnovna škola na provedbi programa Erasmus uglavnom surađuje s akreditiranim školama partnerima iz Europe. „S akreditiranim školama u Hrvatskoj povezani smo u smislu edukacija, informiranja, pratimo webinare koje nam organizira Agencija za mobilnost i programe EU. Imamo posebne propise i odrednice, upute u vezi toga kako se sredstva moraju utrošiti, kako se organizirati, kako pisati izvješća“, pojašnjava Major.

Seminar je predavanjem otvorila Petra Potočnik, stručna suradnica udruge Bralna značka, koja je predstavila svoju udrugu, naglasivši kako djeluju u svim osnovnim školama u Sloveniji, ali aktivni su i izvan granica svoje države, diljem Europe, a uskoro planiraju krenuti s djelovanjem čak i na Novom Zelandu.

Erasmus učitelji