muzej naslovna

Manifestacija Noć muzeja u  Pakracu još jednom se pokazala uspješnim kulturnim i zabavnim  događajem kada brojni Pakračani dupkom napune Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti do kasno u noć. Tako su sugrađani i ove godine uživali u bogatom programu 19. Noći muzeja s temom „Muzeji i nova publika“, kojoj je cilj inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

Početak ove manifestacije u Muzeju grada Pakraca započeo je otvaranjem izložbe „Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“ koja je rezultat međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pakraca, Gradskog muzeja Požega, Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka i Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te sredstvima Grada Pakraca.

Izložba vrijedne i jedinstvene ostavštine

Posjetitelje je pozdravila ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik istaknuvši zadovoljstvo što u publici vidi veliki broj mladih lica, za koje se nada da će postati nova muzejska publika. „Drago mi je da ovu noć možemo otvoriti jednom posebnom izložbom koju smo dugo željeli postaviti u Pakracu, a koja po prvi put predstavlja originalne predmete vezane uz obitelj Janković koji se čuvaju u gradskom muzeju u Požegi od 1925. godine. Svi koji imalo znaju povijest Pakraca znaju koliko je ta obitelj nama važna, s obzirom da je mnogo toga u pogledu razvoja grada i njegove okolice vezano za ovu obitelj i koliko je ta povijest dugo bila zanemarena“, rekla je Hihlik i podsjetila kako se u našem gradu već pet godina provodi manifestacija Tragom Jankovića, ali i stručni skup istog naziva. „Skup je okupio određeni broj stručnih ljudi koji se počeo više zanimati za povijest ove obitelji koja dugo nije bila u fokusu ni znanstvene ni stručne javnosti. Zaista ne znam zašto je tomu tako jer sve ono što su nam ostavili što se tiče nasljeđa, povijesti i baštine je izuzetno važno“, zaključila je ravnateljica.

muzej publika

Jedna od autorica izložbe, Ivana Domanović, kustosica u Gradskom muzeju u Požegi koja vodi brigu o zbirci, odnosno ostavštini i fondu obitelji Janković, najvećoj ostavštini i jedinoj takve vrste u Hrvatskoj, istaknula je kako je obitelj Janković bila važna plemićka obitelj koja je jako utjecala na gospodarski, politički i kulturni razvoj Slavonije u 18. i 19. stoljeću. „Njihova ostavština koja se čuva u muzeju je uglavnom dokumentarna i fotografska građa, a izložba koju smo postavili u Pakracu je koncipirana na način da publika nauči nešto više o samoj obitelji, ali i svakom njegovom članu kroz neku djelatnost ili predmet koji je specifičan za tu osobu“, rekla je Domanović i ukratko predstavila okupljenima 28 izloženih originalnih predmeta među kojima su i vrlo vrijedni originalni portreti Antuna, Ivana i Alojzije Janković. Izložba ostaje otvorena sve do 1. ožujka te se može pogledati u radno vrijeme Muzeja grada Pakraca.

FOTOGALERIJA

U ime gradonačelnice, izložbu i jučerašnju manifestaciju je svečano otvorio Tomislav Novinc pritom zahvalivši djelatnicima muzeja na organizaciji i posjetiteljima na odličnom odazivu na još jednu Noć muzeja.

Obraćanje grofice Janković

Organizatori su tijekom noći priredili za svakog ponešto pa je tako mlađima bio namijenjen „Kutak za mlađariju“, organizirana je kraća Noćna šetnja pod vodstvom Maria Baraća koji je tom prilikom ispričao povijesne zanimljivosti vezane za posjećene građevine i obitelj Janković, a učenici i profesori Osnovne glazbene škole priredili su „Koncert pod svijećama“ s prigodnim, baroknim skladbama. Najviše pozornosti publike privukla je uvijek zanimljiva „grofičina tombola“, smišljena prema podatku da je grofica Alojzija Janković bila poznata po kulturnom i društvenom životu koji je razvijala, a ono što ju je najviše razveseljavalo bila je tombola, odnosno lov na sreću.

muzej tombola

Zaposlenici muzeja su se zaista potrudili na zanimljiv način bogatu pakračku povijest približiti brojnoj publici pa je tako Krešimir Vacek održao prezentaciju na kojoj je pokazao obrađene fotografije i kompjuterske animacije nekadašnjeg Starog grada te kako se kroz stoljeća mijenjao njegov izgled. Daniel Grčević je primjenom softvera umjetne inteligencije „oživio“ samu groficu Janković koja se osobno obratila okupljenima i zahvalila na interesu za njenu obitelji, a za slatku okrijepu pobrinula se Tea Lokner izradivši torte koje su predstavljale dvorište kurije Janković.

Sinoćnja večer bila je i prigoda za proglašenje pobjednika na foto natječaju "Tragom Jankovića" kojeg je organizirao Muzej, a tri fotografije koje su skupile najviše simpatija pratitelja osvojile su vrijedne nagrade.

muzej grofica

Bogat program i u Muzeju vojne povijesti

I Muzej vojne i ratne povijesti se uključio u obilježavanje Noći muzeja pa su, uz već stalni postav, Pakračani imali priliku sudjelovati na predstavljanju knjige Damira Markuša „58 HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ koji je iznio svoj ratni put 1991. godine od jedinice za posebne namjene MUP-a Kutina, do obrane Vukovara kao pripadnik HOS-a. Oni stariji su se mogli družiti i razgovarati sa Zvonimirom Despotom, kolumnistom Večernjeg lista i urednikom časopisa Vojna povijest, dok je mlađu publiku najviše interesiralo igranje strateških igrica i isprobavanje vojne opreme.

muzej vojni