muzej izlozba glavna

U Muzeju Grada Pakraca sinoć je održana svečanost otvorenja dviju izložbi povodom Dana Grada. Izložbom naziva "Pozdrav iz Pakraca" je po prvi puta predstavljena Zbirka razglednica koje muzej skuplja od svojeg osnutka 2005. godine, dok je druga, „Moj Pakrac“, nastala u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačak, a predstavlja niz dječjih radova kojima su mališani dali svoj likovni doprinos obilježavanju Dana Grada.

Jelena Hihlik, ravnateljica gradskog muzeja, istaknula je kako su razglednice vrlo važni i vrijedni muzejski predmeti. „Kad vidite tu razglednicu ona je jako mala, ali je vrlo reprezentativna i zaista ima sjajnih motiva s kraja 19. stoljeća pa sve do danas putem kojih možemo naučiti o povijesti grada i njegovom razvoju te kako se živjelo kroz to dugo razdoblje. Možemo i vidjeti koliko je baštinski Pakrac ustvari stradao u drugoj polovici 20. stoljeća, koliko je urbanih dijelova grada u tom periodu nestalo, koliko ih se poružnilo… I s te strane su razglednice vrlo važni povijesni dokumenti“, naglasila je ravnateljica i dodala kako je cilj izložbe potaknuti ljude da šalju razglednice, jer se one danas vrlo rijetko šalju. „Pomalo ironično u našem slučaju je da je Internet najvećim dijelom umanjio slanje razglednica putem pošte no upravo Internetom smo i došli do većine tih starih razglednica“, rekla je Hihlik i pozvala sve okupljene da ispune nove muzejske razglednice i ubace ih u izloženi poštanski sandučić, a muzej će ih poslati za njih.

Ravnateljica vrtića Katarina Lahovsky Kobetić je zahvalila muzeju na suradnji i pojasnila kako su nastali izloženi dječji radovi. „Svake godine povodom Dana Grada provodimo aktivnosti koje su vezane za Pakrac i razvijamo dječju empatiju prema gradu u kojem žive, jer želimo da ovdje i ostanu. Radovi su izrađeni raznim tehnikama od recikliranih materijala i veseli su, jer je upravo to dječja vizija njihovog grada“, naglasila je ravnateljica.

muzej izložba publika

Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić je pozdravio okupljene u ime gradonačelnice Anamarije Blažević i istaknuo kako je ova izložba spojila prošlost i budućnost. "Prošlost predstavljaju ove razglednice, a budućnost naša djeca i mislim da je to nešto jako vrijedno. Veseli me da na razglednicama možemo vidjeti naš stari Pakrac, ali i da kroz dječje radove saznamo na koji način oni vide Grad“, rekao je Ivančić i podržao suradnju dviju gradskih ustanova, muzeja i vrtića.

Prigodnim recitacijama izložbu su otvorili vrtićarci Beata i Mihael i pozvali sve Pakračane da posjete muzej, pogledaju njihove radove, kao i izložene razglednice. Izložba će biti otvorena do 15. travnja.

DSC0186-Medium
DSC0187-Medium
DSC0191-Medium
DSC0195-Medium
DSC0194-Medium
DSC0205-Medium
DSC0206-Medium
DSC0200-Medium
DSC0202-Medium
DSC0199-Medium