županija Dan državnosti 2024

madjari poezija naslovna

U skladu s dugom tradicijom, jučer je u Pakracu u Gradskoj knjižnici održana svečanost u čast Dana mađarske poezije, koji se obilježava 11. travnja svake godine u spomen na rođendan istaknutog mađarskog pjesnika Attila Józsefa. Manifestaciju je organiziralo Društvo Mađara Pakrac, okupivši članove ove lokalne mađarske udruge i ljubitelje poezije. Posebnu toplinu ovom događaju dala je činjenica što su se čitanja poezije odvijala na dva jezika - mađarskom i hrvatskom, što je simboliziralo povezanost i suživot različitih kultura i jezika.

madjari poezija trojac

Rebeka Toth je interpretirala mađarske stihove, dok je Matija Kulhavi prenio iste na hrvatskom jeziku. Ovaj spoj jezika i kultura ujedno je naglasio važnost razumijevanja i poštovanja među različitim zajednicama. U ime Društva Mađara Pakrac, Josip Fa, predsjednik udruge i predstavnik mađarske nacionalne manjine u Požeško-slavonskoj županiji, zahvalio je svim prisutnima na podršci te posebno istaknuo suradnju s ravnateljicom knjižnice Monikom Lucić Fider, čija podrška omogućuje održavanje brojnih aktivnosti.

madjari poezija cetverac

Ovaj događaj nije bio samo prilika za obilježavanje velikog mađarskog pjesnika i njegove ostavštine, već i za promicanje kulturne raznolikosti i međukulturalnog dijaloga.

madjari poezija publika

županija Dan državnosti 2024