Pet učenika 6. i 7. razreda pakračke osnovne škole jučer je sudjelovalo u Eratostenovom eksperimentu koji se provodi u školama cijelog svijeta i dio je Inspiring Science Education (ISE) projekta. Zajedno sa svojim nastavnicima Markom Svjetličićem i Martinom Vacka učenici su na vrlo jednostavan način u Muzeju grada Pakraca pomoću znanja matematike i geografije izračunali opseg zemaljske kugle.
Iako se Eratostenov eksperiment izvodi pomoću jednostavna štapa i sunčeve sjene naše male znanstvenike jučer nije poslužilo sunčano vrijeme, no pomoću matematičkih formula uspjeli su doći do konačnog rezultata.
Ovaj eksperiment prvi put je izveo sam Erastoten već u trećem stoljeću nove ere te uočio kako sjena koju baca štap obasjan Sunčevim zrakama nije uvijek jednake duljine, pa je zaključio da Sunčeve zrake ne padaju na Zemlju svaki dan pod istim kutom. Tu činjenicu je iskoristio kako bi pomoću jednostavnog matematičkog računa iz poznate duljine sjene štapa izračunao opseg Zemlje.
Pakrački učenici su nakon dobivenih izračuna svoje podatke izmijenili sa prijateljskom školom iz Mađarske, blizu grada Gyora koja je također sudjelovala u projektu, te iz svojih i njihovih podataka o kutu upada zraka i poznatoj udaljenosti između škola pomoću formule su izračunali opseg Zemlje.
"Cilj ovog projekta je uvođenje istraživačkog načina učenja u nastavnom procesu, a željeli smo ovom radionicom ponuditi i drugačiji sadržaj tijekom proljetnih praznika", rekao nam je Marko Svjetličić, nastavnik fizike u pakračkoj osnovnoj školi.