Riječ alkomjer najbolja je nova hrvatska riječ, proglašena na prigodnoj svečanosti održanoj danas u pakračkoj gradskoj vijećnici, a Hrvoju Senješu, policijskom službeniku i studentu Visoke policijske škole iz Zagreba, njenom autoru, pripala je nagrada „Dr. Ivan Šreter“, nazvanoj po jednom od rijetkih jezičnih stradalnika u hrvatskoj i svjetskoj povijesti.

Riječ alkomjer koja označava napravu za testiranje alkohola u krvi potpuno je nova riječ, dok bi se na taj način riječ alkotest mogla koristiti samo za postupak testiranja. Iako je posve nova riječ, ona je naravna i u skladu s tvorbenim sustavom hrvatskoga jezika, objasnila je prof. Sanda Ham, glavna urednica časopisa „Jezik“ koja je autoru najbolje hrvatske riječi uručila nagradu od 5.000 kuna i kipić dr. Ivana Šretera koji je izradio kipar Tonko Fabris.

Natječaj ima za cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi i promišljanje o jačanju hrvatske jezične kulture, rečeno je na svečanosti, ali ne nameće nove riječi jer njihovo prihvaćanje ovisi isključivo o jezičnoj uporabi.

2

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se sedamdesetak riječi, samo je jedna bila dovoljno dobra da bi ju nagradili, a ocjenjivalo ih je stručno povjerenstvo - počasni predsjednik Stjepan Babić, predsjednica Sanda Ham te članovi Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Mile Mamić, Mario Grčević, Nataša Bašić, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Gostima iz Pakraca, Osijeka i Zagreba koji izučavaju ili se bave hrvatskom riječi, pozdravnim riječima obratila se gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je ljubav prema hrvatskom jeziku i svom narodu dovela je do toga da ni danas ne znamo gdje je posljednje počivalište dr. Ivana Šretera i tom prilikom još jednom apelirala na sve koji imaju bilo kakave inforamcije da pomognu u potrazi za njegovim ostacima.

3

Članovi "Jezikova" povjerenstva Nataša Bašić, Mario Grčević, Hrvoje Hitrec i Igor Čatić te Hrvoje Juvančić, tajnik Hrvatskih novinara i publicista u obraćnjima su istaknuli kako je krajnje vrijeme da se donesu odluke koje će omogućiti hrvatskom jeziku slobodan i nesmetan razvitak, a hrvatskim jezikoslovcima otvoriti prostor za odgovoran i znanstveno utemeljen rad.

Časopis "Jezik" i Šreterova zaklada surađuju od 2007., kada je u Pakracu bila i prva svečana dodjela gdje je nagrađena Ljerka Arar Premužić za riječ uspornik (umjesto ležećega policajca).